Massale fraude met NFT's benadeelt kunstmakers (en kopers)

Digitaal2 feb 202223 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Met NFT's kun je het eigendom over digitale zaken op de blockchain registreren en verhandelen. Naar schatting is daar alleen al in 2021 zo'n 40 miljard dollar in omgegaan.

Lees ook | NFT-kunst is fraudegevoelig: 'Platforms doen te weinig om inbreuk op te sporen'

Maar: internationale publicaties over fraude en diefstal stapelen zich nu op. Niet alleen kopers worden benadeeld, maar juist ook om makers van digitale kunstwerken. Vooral OpenSea, de populairste NFT-marktplaats met een waardering van 13 miljard dollar, krijgt er nu van langs. Het platform erkent nota bene zelf dat tachtig procent van het aanbod in NFT's illegaal is.

NFT-fraude

Hoe kan deze grootschalige fraude met NFT's plaatsvinden? Welke wetgeving bestaat hier tegen - of moet er juist nog komen? En wat zegt dit over het vertrouwen in NFT's en de marktplaatsen hiervoor?

In deze aflevering spreekt kunstenares Lois van Baarle over haar strijd tegen het illegaal verkopen van haar illustraties als NFT. Ook Gustaaf Dekking, oprichter van het platform Artifund, praat daarover mee - evenals René Otto, als jurist gespecialiseerd in auteursrecht en technologie bij Van Iersel Luchtman Advocaten.

BNR Digitaal is ook te beluisteren via de BNR-app of je favoriete podcast-app, waaronder Spotify en Apple Podcasts (rss).


Mede mogelijk gemaakt door