Waarom Google en Facebook hier nu al (wettelijk) terecht Russische media blokkeren

Digitaal2 mrt 202247 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De oorlog in Oekraïne vindt zeker niet alleen fysiek plaats, maar juist ook digitaal. Wat gebeurt er allemaal op het cyberfront, zowel qua aanvallen als ook qua blokkades vanuit tech-platforms? En zijn die boycots eigenlijk wel juridisch in de haak?

Vanaf deze aflevering hoor je in BNR Digitaal elke week een uur lang wat je weten moet over de ontwikkelingen in digitale technologie!

De co-host is Rickey Gevers, cybersecurity-onderzoeker bij Responders.

Cyberstrijd om Oekraïne

De ‘hybride oorlog’ in Oekraïne wordt zowel fysiek op de grond als in cyberspace uitgevochten. Wat wordt er precies gebruikt? En krijgen andere landen, zoals dat van ons, ook een tik mee van het digitale oorlogsgeweld?

Dat vragen we aan Paul Ducheine, militair jurist en bijzonder hoogleraar Cyber Warfare aan de Universiteit van Amsterdam.

Maatregelen van techreuzen

Facebook, Google en andere techreuzen blokkeren achter elkaar Russische staatsmedia RT en Sputnik, waartoe de Europese Commissie ook oproep. Mag dat eigenlijk wel? En welke precedent schept die situatie?

Dat bespreken we met Menno Weij, tech-jurist van BDO Legal.

Laat mij maar even: Apple

BNR-verslaggever en Apple-adept Martijn de Rijk breekt een lans voor zijn favoriete techbedrijf.

Trump's eigen social-mediaplatform

Truth Social van Donald Trump wordt nu uitgerold in de Verenigde Staten, al kan nog bijna niemand echt gebruikmaken van de app. Wat belooft de van Twitter verbannen voormalig Amerikaanse president eigenlijk dat je op zijn platform kunt doen?

Ook dat bespreken we met Menno Weij, tech-jurist van BDO Legal.

BNR Digitaal is ook te beluisteren via de BNR-app of je favoriete podcast-app, waaronder Spotify en Apple Podcasts (rss).


Mede mogelijk gemaakt door