AI op de IC, daten met 'dark patterns' en het prestigeproject van NASA

Digitaal31 aug '22 16:2846 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Kunstmatige intelligentie heeft sinds kort een rol op de IC. Met de slimme ontslagsoftware van Pacmed Critical krijgen artsen de kans op heropname en ongewenst overlijden te zien van hun patiënt, op basis van een enorme hoeveelheid aan gegevens. Neemt een AI straks de beslissing om een patiënt wel of niet op de IC te houden?

Dat vragen we aan Wouter Kroese, co-ceo bij Pacmed Critical.

Chiptekorten- of toch niet?

De grote tekorten in de consumentenelektronica (door het gebrek aan chips) zijn voorlopig voorbij. De vraag (en daarmee de prijs) daalt hard. Toch besloten Sony en Meta om de prijzen van hun producten juist te verhogen. En hoe zit het met Microsoft, die bewust steeds meer inzet op de cloud? Dat bespreken we met Daniël Mol, redacteur bij BNR Digitaal en co-host deze uitzending.

Daten met 'dark patterns'

Online daten is allesbehalve een onschuldige, romantische markt. Grote bedrijven uit Silicon Valley zetten allerlei 'dark patterns' in om hun gebruikers zoveel mogelijk geld, data en tijd afhandig te maken. Voor de nieuwe rubriek 'De Zoekopdracht' dook tech-redacteur Michiel Jurrjens in de wereld van het eindeloos swipen.

Het prestigeproject van NASA

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA moet zaterdag het eerste 'Space Launch System', kortweg SLS, lanceren. Deze nieuwe superzware raket moet uiteindelijk weer astronauten op de maan zetten. Een ambitieus doel, maar het project werd de afgelopen jaren geplaagd door vertragingen, politieke strubbelingen en logge softwareprojecten. Tijs Hofmans, ruimtevaart-kenner bij Tweakers, praat ons bij.

Meer podcasts over tech? Luister dan naar All in the Game, de Tech Update en de Technoloog.