AI als wereldverbeteraar, een persoonlijke datakluis en Apple's 'slooprobot'

Digitaal19 okt 202242 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Kunstmatige intelligentie wordt steeds belangrijker en zien we alsmaar vaker terug in allerlei toepassingen, maar is deze technologie straks in staat de grote problemen in de wereld op te lossen? Dat kan zomaar, bijvoorbeeld door belangrijke doorbraken in de wetenschap te forceren.

Hoe dat precies werkt? Dat krijg je te horen van Max Welling, hoogleraar Machine Learning aan de UvA en onderzoeker bij Microsoft Research.

Datakluis als antwoord op big tech
De NPO en alle andere grote mediapartijen in Nederland slaan de handen ineen en openen de aanval op big tech. De inzet: zoveel mogelijk advertentiegelden binnen de Nederlandse markt houden. Hoe? Door voor iedere Nederlander een persoonlijke datakluis te bouwen, met behulp van Solid. Martijn van Dam stopte als bestuurder bij de NPO en richt zich nu volledig op de ontwikkeling van dit nieuwe stukje software.

Apple's 'slooprobot' Daisy
Verslaggever en BNR's eigen Apple-adept Martijn de Rijk ging op bezoek bij Apple in Breda om Daisy te bekijken, de grootste Apple ooit. Daisy haalt binnen mum van tijd gebruikte iPhones uit elkaar, om zo de belangrijkste onderdelen klaar te maken voor een nieuw leven. Martijn zocht onder meer uit waarom Apple deze robot heeft gebouwd. 

Meer podcasts over tech? Luister dan naar All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.


Mede mogelijk gemaakt door