Kan Nederland met AI de wereld verbeteren?

Digitaal29 mrt 202344 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Bijna iedereen weet inmiddels dat ChatGPT teksten genereert. En dat Microsoft dergelijke toepassingen in bekende programma's als Word en Outlook fietst. Maar hoe ver reiken de mogelijkheden van deze technologie nu? Welke bedrijven zijn nu al bezig met concrete toepassingen en hoe staat Nederland -en in het verlengde Europa- ervoor? Dreigen we de strijd opnieuw te verliezen van Silicon Valley, of maken we nu wel een vuist? 

Dat zijn vragen voor tech-investeerder Quintin Schevernels en tech-ontwikkelaar Jelle Prins.

De wet van Moore

Chip-pionier en Intel-oprichter Gordon Moore overleed onlangs op 94-jarige leeftijd. Zijn eigen verzonnen wet, een voorspelling dat het aantal transistors op chips elke twee jaar zou verdubbelen, is dé leidraad voor ontwikkelaars wereldwijd. Zijn uitspraak staat nog altijd overeind, bijna 50 jaar na dato. 

Of dat komende jaren ook zo blijft, hoor je van Tomas Hochstenbach, chip-expert bij Tweakers.net

AI voor game-ontwikkelaars

De AI-revolutie zit hem niet alleen in taalmodellen en plaatsgeneratoren. Ook game-ontwikkelaars werken al een tijd met deze technologie. De arbeidsintensieve taken van dialoog schrijven, stem-acteren en het creëren van werelden kunnen binnenkort worden overgenomen door AI. En dat gaat grote gevolgen hebben, vooral voor kleinere ontwikkelaars. 

Hoe dit precies werkt hoor je van Joost van Dreunen, universitair hoofddocent aan de New York University en investeerder. 

Meer podcasts over tech? Luister dan naar Nexus, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.

 


Mede mogelijk gemaakt door