Europese AI-regels (én een verdrag) komen begin 2024 al/pas

Digitaal3 mei 202349 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Regelgeving voor AI, daartoe wordt opgeroepen door steeds meer groepen uit de samenleving. Van politici, wetenschappers en bezorgde burgers, tot zelfs (sommige) van de techbedrijven die bezig zijn met AI zelf. Dat komt eraan, weten we - maar waar staan we nú en wat is er nog nodig om AI te reguleren, in elk geval in ons werelddeel?

Er al een tijdje een ‘AI Act’ in de maak bij de Europese Commissie. En er is zelfs een – nog veel minder bekend – AI-verdrag vanuit de Raad van Europa onderweg. Maar wat is er nog voor nodig om die daadwerkelijk uit te rollen? En wanneer gaan we hier iets van merken?

Dat vragen we aan twee sleutelpersonen die hier middenin zitten: Catelijne Muller, voorzitter van ALL-AI en adviseur van de Raad voor Europa voor het AI-verdrag, en Kim van Sparrentak, Europarlementariër namens GroenLinks.

De nieuwe koers(en) van techreuzen

AI is het nieuwe focuspunt voor de meeste van de grootste techbedrijven. In veel gevallen aangedreven door reeds bestaande, en steeds groter wordende activiteiten met cloud computing. Online advertenties lijken daardoor minder belangrijk te worden, zo valt ook op te maken uit zowel de meest recente kwartaalcijfers als de toelichting daarbij van bedrijven als Alphabet, Amazon, Meta en Microsoft. (En de vraag is nog waar Apple staat.)

Maar hoe gaat die verschuiving ook leiden tot financieel succes, vooral omdat AI momenteel nog vooral vraagt om grote investeringen?

Dat beschouwen we met Jordy Beuving, beursanalist bij De Aandeelhouder.

Meer podcasts over tech? Luister dan naar Nexus, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.


Mede mogelijk gemaakt door