
Duurzaam
De Groene weg naar 2030. Harm Edens onderzoekt hoe we het beste en het snelste de doelen van het klimaatakkoord van Parijs kunnen halen.
De Groene weg naar 2030. Harm Edens onderzoekt hoe we het beste en het snelste de doelen van het klimaatakkoord van Parijs kunnen halen.
De komende acht tot tien jaar moeten zo’n anderhalf miljoen woningen van het gas af. Maar hoe pak je dat eigenlijk aan?
Het is kurkdroog in Nederland. En dat laat maar weer eens zien dat klimaatverandering nu al aan het gebeuren is.
KLM investeert in de productie van duurzame kerosine. Maar in hoeverre kan schonere brandstof echt een verschil gaan maken?
Microplastics vinden we inmiddels overal. Op land, onder water en zelfs in ons lijf. Wetenschappers ontdekken intussen steeds meer over de schadelijke gevolgen van dit spul.
Willen we de planeet redden, dan moet ons gedrag veranderen. Dat blijkt alleen zo eenvoudig niet.
Het wordt alsmaar drukker op het elektriciteitsnet en dat zit de transitie naar groene energie flink dwars. Meer investeren in local grids kunnen opstoppingen tegengaan.
Er rijden in Nederland steeds meer elektrische auto’s. En dat klinkt heel duurzaam, maar rijden die niet gewoon op kolenstroom? En hoe zit dat met de productie van die accu?
Een weiland vol met bijen, vlinders en fluitende vogels. Of een berm waar het krioelt van de insecten en inheemse bloemen. We zien het op steeds minder plekken in ons land.
Houden we de temperatuurstijging binnen 1,5 graden? Om daarachter te komen, hanteren wetenschappers klimaatmodellen.
Het is een energiebron waar we oneindig veel van hebben en de CO2-uitstoot is vrijwel nul. Is thorium de route om grootschalig groene stroom op te wekken?
Extreme hitte in oceanen is het nieuwe normaal geworden, blijkt uit nieuw onderzoek door ecologen. Verontrustend, want dit water speelt een centrale rol in onze klimaathuishouding.
Van aerosolen in de lucht tot spiegels in de woestijn. Wetenschappers onderzoeken hoe we de temperatuur op aarde kunnen beïnvloeden met cosmetische ingrepen.
De permafrost is aan het ontdooien. Nederlandse onderzoekers hopen snel weer naar Siberië te kunnen afreizen om daar verder onderzoek te kunnen doen.
Ons stroomnet raakt alsmaar voller en dat zit de aanleg van nieuwe zonnepanelen danig in de weg. Alle ballen op de thuisbatterij, zou je denken.
We hebben bomen nodig in de strijd tegen klimaatverandering. In Glasgow beloofden wereldleiders te stoppen met de ontbossing. Gaat het er deze keer dan toch echt van komen?