Economie Update | Sancties werken, maar Russische economie groeit

Economie Update7 feb 202311 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

In de Economie Update brengen we iedere dag aan het begin van de avond het belangrijkste economische nieuws. Met vandaag:

  • Rusland had eind vorige maand een tekort van 23 miljard euro, meldt het Russische ministerie van Financiën. Dat is het grootste tekort sinds 1998. De Westerse sancties tegen het land lijken dus te werken, maar verrassend genoeg meldde het IMF pas geleden nog dat de Russische economie het komende jaar gaat groeien.
  • Toezichthouder ACM heeft 'bedrijfsbezoeken' afgelegd bij Eneco, Essent en Vattenfall. De waakhond zou willen zien of de energiebedrijven zich houden aan de afspraken over redelijke tarieven voor klanten. Er is geen sprake van verdenkingen van strafbare feiten, zegt de ACM. De energiebedrijven hebben volgens BNR's energieverslaggever Mark Beekhuis laten weten dat de ACM van harte welkom is.
  • De grote Chinese Tesla-concurrent Build Your Dream denkt na over het bouwen van een fabriek in Europa. Dat zegt een topman van het bedrijf tegen Bloomberg. Een domper voor Duitsland, want het bedrijf zegt geen bestaande autofabriek van Ford over te willen nemen in Duitsland. De topman zegt dat het bedrijf nog geen land op het oog heeft en dat het nu zorgvuldig kijkt wat de voordelen van verschillende locaties zijn.