Teaser | Een Jaar Burgemeester

Een Jaar Burgemeester8 jun 20212 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Image

Sjors Frohlich wordt tussen december 2019 en december 2020 gevolgd. In deze serie krijg je een kijkje achter de schermen in de kamer van de Burgemeester. Hoe maakt Sjors zijn keuzes? En hoe leert hij het vak zonder ervaring? Want 'Als er een crisis uitbreekt, of het om veiligheid gaat is een burgemeester vanaf dag 1 de baas', zoals Sjors het zegt.

Over de podcast

In deze serie hoor je waar een burgemeester allemaal mee te maken heeft, hoe je in die rol leiding moet geven en hoe je het vak leert terwijl er maar weinig mensen beseffen wat je doormaakt. Sjors krijgt onder andere te maken met de grootste rechtszaak van het land, die in zijn gemeente speelt. Dat blijkt veel grotere financiële gevolgen te hebben dan gedacht. Je hoort ook hoe hij met zijn eerste crisis omgaat en het onvermijdelijke dat eraan zit te komen: corona, de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. En laat het nou net zo zijn dat zijn gemeente veel harder wordt geraakt dan de meeste gemeenten.

Over Kees Dorresteijn

Op de dag dat Sjors Fröhlich hoorde dat hij burgemeester werd, had hij een koffieafspraak met Kees Dorresteijn, journalist bij BNR. Zo'n koffieafspraak hadden ze vaker, omdat ze elkaar al een tijd kenden en samen werkten. Tijdens dat kopje koffie vroeg Kees wat de volgende carrièrestap van Sjors was - zonder te weten dat hij op het punt stond om zijn leven om te gooien. Het antwoord op die vraag was 'nog niet mee bezig'.

Een paar uur later was dat antwoord alweer ontkracht met het nieuws van zijn bijzondere stap. Na een kort gesprek in de redactiegangen van BNR stemde Sjors er mee in dat Kees hem een jaar zou volgen, 'wat er ook gebeurt'.

Presentatie/productie/montage: Kees Dorresteijn

Muziek: Wolfram Gruss