#9 Gezocht: betrouwbare kunstmatige intelligentie. Groetjes, Brussel.

Europa Podcast6 mei 20211 uur 18 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Te gast is Stefan Leijnen. Geert Jan Hahn en Stefan de Vries praten met hem over een cultuurverandering die nodig is om kunstmatige intelligentie in Europa te begrijpen. Het conceptvoorstel van de Europese Commissie is ons startpunt. Met een beetje geluk, visie en goede uitleg kan Brussel uiteindelijk leidend zijn, bepleit Leijnen.

Volgens Eurocommissaris De Vries is Brussel overigens ook gebaat bij meer echte intelligentie. Kan immers nooit kwaad. Een andere gast is BNR-collega Laurens Groeneveld. Hij volgt de Spaanse politiek op de voet en komt met verrassende en verhelderende inzichten na de regionale verkiezingen in Madrid.

En ja, we fulmineren ook weer. Och, die vissers. Och, die Ursula. Maar we delen ook complimentjes uit. En marche, Thierry Breton! Bravo, grote gele meelworm!

En zou het echt zo kunnen zijn, beste luisteraar, dat het succes van de Grünen dit najaar bij de parlementsverkiezingen in Duitsland gaat afhangen van een snikhete, droge zomer? Want één zomer maakt normaal gesproken nog geen verkiezingswinst.

Het was ook een week waarin....

Een week waarin niet alleen de Madrilenen, maar ook de Schotten, Welshmen en Engelsen naar de stembus gingen. Waarin volledig gevaccineerde Nederlanders weer naar Noordrijn-Westfalen mochten reizen. En toen toch weer niet. Waarin Angela Merkel Nederland toesprak. Waarin Brussel een grote deal met China opschortte. Waarin een EU-commissaris honderdduizenden vaccins uitdeelde op de Balkan. Waarin Fransen achter het Britse net visten. Waarin Joe Biden patenten wilden vrijgeven, Ursula Von der Leyen de deur op een kiertje zette en haar voormalige baas Merkel deze met een harde beuk dichtsloeg. En een week waarin de Europese Commissie voor het eerst een insect goedkeurde voor consumptie.

De negende Europa Podcast

Hahn en De Vries houden Brussel, de Europese Unie, Schengen, de eurozone en de rafelranden van ons continent in de smiezen.

Toppie!

Er komt trouwens weer een Europese top aan: de social summit in Porto. Op vrijdag 7 mei en zaterdag 8 mei. Eurocommissarissen Hahn & De Vries bereiden zich mentaal voor op digitaal inloggen en zetten de port (naast de fish, chips en krekelburgers) alvast klaar.

Tsjechische Eurorap

Daarnaast: een wekelijkse update van De Ranglijst (jawel, prikkies!) en hebben we weer.....muziek! Ooit bedacht door Stefan de Vries in een eerder BNR-tijdperk en nu weer uit de archieven geplukt: een willekeurige nummer 1 in Europa. Zijn er nog pareltjes à la Dragostea Din Tei die wij onze oortjes niet mogen onthouden? Vorige week reisden we af naar België; dit keer checken we in bij de Tsjechen.

Abonneren

In de Europa Podcast schotelen we jou een wekelijkse portie Europese zaken voor. Abonneer je op de podcast via bnr.nl/europapodcast, de Apple en Spotify