#12 Het bozeburenbeleid van Brussel

Europa Podcast27 mei 202143 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Eindelijk kwamen de leiders van de EU-lidstaten weer eens fysiek bijeen in Brussel. Op verzoek van Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad. De relatie met Rusland stond hoog op de agenda en een mogelijk digitaal afluisterschandaal, daar had Michel geen zin in.

Dat de relatie met Rusland en met name die met de gezamenlijke tussenbuurman Belarus een deel van de agenda zou gaan domineren, dat was niet voorzien. Maar het incident afgelopen week met een vlucht van RyanAir kon de Europese Unie anders.

BNR's Eurocommissarissen Stefan en Geert Jan proberen zich niet teveel af te laten leiden door de waan van de dag en beschouwen de tweedaagse top na. Ze praten na over de Brexit, het coronapaspoort, het coronaherstelfonds én de vele gebouwen die de Europese Commissie rijk is. Want Brussels vastgoed, dat boert vast goed.

Het was ook een week waarin...

...de nachttrein uit Wenen voor het eerst in elf jaar weer in Amsterdam aan kwam. Waarin voor het eerst in West-Europa een vervuilend bedrijf op de vingers is getikt door de rechter. Waarin Zwitserland afstand nam van verdere toenadering tot de Europese Unie. Waarin Malta beweerde groepsimmuniteit te hebben bereikt. Waarin Litouwen afstand nam van China en als eerste Oost-Europese land het economische blok met China wil doen afbrokkelen. Waarin de voormalig adviseur van Boris Johnson de Britse coronastrategie stuurloos noemt. Waarin het Ierse parlement als eerste EU-lidstaat stelt dat Israël de facto Palestijnse bezet en gebieden annexeert en dat dit in strijd is met internationaal recht. En waarin Maarschalk Twito toch premier van Slovenië kon blijven.

De twaalfde Europa Podcast

Hahn en De Vries houden Brussel, de Europese Unie, Schengen, de eurozone en de rafelranden van ons continent in de smiezen.

Voilà!

Daarnaast: een wekelijkse update van De Ranglijst (jawel, prikkies!) en hebben we weer.....muziek! Ooit bedacht door Stefan de Vries in een eerder BNR-tijdperk en nu weer uit de archieven geplukt: een willekeurige nummer 1 in Europa. Zijn er nog pareltjes à la Dragostea Din Tei die wij onze oortjes niet mogen onthouden?

Vorige week gameboyrap uit Estland. Dit keer blijven we in eigen land én gaan we naar Frankrijk: want daar staat de nummer 2 van het Songfestival op nummer 1 in de hitlijsten.

De hele hitlijst beluisteren? Check onze Spotify!

Abonneren

In de Europa Podcast schotelen we jou een wekelijkse portie Europese zaken voor. Abonneer je op de podcast via bnr.nl/europapodcast, de Apple en Spotify