#22 Europese landen willen geen vluchtende Afghanen

Europa Podcast4 aug '21 19:3040 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Over een vernieuwing van de Turkijedeal is voor de zomer in Brussel al gesproken. In ruil voor een slordige 5,7 miljard euro uit het EU-budget moeten Ankara maar ook Amman en Beiroet een nieuw leven voor Syriërs in de regio faciliteren. Wonen, werken, scholing: op kosten van de EU. En dat is nog zónder vluchtende Afghanen. 'Erdogan zal zijn tarief verhogen', denkt geopolitiek analist Isa Yusibov.

Ondanks aanhoudende kritiek beschouwen politici zoals Mark Rutte en EU-buitenlandchef Joseph Borrell de afspraken met Recip Erdogan als ‘een succes’. 'Omdat Europa de controle weer terug heeft', stelde correspondent Thomas Kirchner van de Süddeutsche Zeitung al eerder.

'Die zieke ideologie wil ik niet'

Lidstaten voelen nog meer de urgentie om die deal met Turkije te beklinken nu de situatie in Afghanistan verslechtert. De Taliban rukt op, Afghanen slaan op de vlucht. En dat zint de EU-lidstaten niet, dat er meer ‘instroom’ komt. De Turkijedeal moet zelfs worden uitgebreid, zo laat de Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie deze week weten. Tegen VRT NWS zegt staatssecretaris Sammy Mahdi: “Samen met een aantal andere Europese landen hebben we al een brief geschreven aan de Europese Commissie. We hebben daarin onze bezorgdheid geuit en we hebben hen gevraagd hoe we moeten omgaan met die toekomstige instroom van Afghaanse vluchtelingen."

En de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz sprak zich tegen Bild duidelijk uit. 'Ik wil niet meer Afghanen, ik wil die zieke ideologie niet importeren.'

En Erdogan dan?

Maar wil Turkije wel meewerken? Wat wil Erdogan? ‘Aan EU-lidmaatschap hoeft Turkije niet te denken’, zei Merkel nog afgelopen week, terwijl ze Turkije niet geheel zonder gevoel voor timing prees voor de opvang van Syrische vluchtelingen. Maar waaraan dan wel? Geld voor Erdogan, zodat hij zijn herverkiezing in 2023 kan bekostigen? Een herverkiezing waar tot voor kort in veel EU-landen niet voor op elkaar gingen.

In het licht van een nieuwe Turkijedeal - waar het Europees Parlement zich na het zomerreces over gaat buigen - duiken we in de relatie tussen de Europese Unie en een buurland dat met één voet in Europa staat, maar die voet ook vaak weer terugtrekt. Zeker als er aan weerskanten op nationalistische tenen wordt gestaan.

EU-Turkijepanel

Joost Lagendijk, correspondent in Turkije, tevens oud-europarlementariër

Isa Yusibov, geopolitiek analist met focus op Eurazië.

Joep Leerssen, hoogleraar Europese Studies

BNR's Eurocommissaris Stefan de Vries is deze week op vakantie.

De tweeëntwintigste Europa Podcast

Hahn en De Vries houden Brussel, de Europese Unie, Schengen, de eurozone en de rafelranden van ons continent in de smiezen. Naast dé onderwerpen van gesprek ook wekelijks aandacht voor de Europese vaccinatiestrijd én muziek van ons continent. De hele playlist van deze afgrijselijke eurotrash kun je trouwens hier in onze Spotify-lijst beluisteren.

Abonneren

In de Europa Podcast schotelen we jou een wekelijkse portie Europese zaken voor. Abonneer je op de podcast via bnr.nl/europapodcast, de Apple en Spotify