#25 Deutschland First, Europa Second

Europa Podcast25 aug 202151 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

...plots kwam CDU/CSU-kandidaat Armin Laschet met een pleidooi voor een opmaat naar een Europees leger. Hij refereerde ook aan zijn eigen tijd in het Europees Parlement. Aan de Europese wensen en noodzaak om na de Kosovo-oorlog ook zélf op het continent controle te hebben over de veiligheid.

De Europa-desk van BNR was zo verbaasd over het benoemen van deze EU-Olifant in de kamer dat dit een mooi moment leek om op zoek te gaan naar nóg meer Europa in het Duitse debat. Tevergeefs, zo weten onze gasten Carsten Brzeski en Derk Marseille ons te vertellen. 'In de verkiezingsprogramma's wél, maar in het debat niet', vertelt ING-hoofdeconoom Brzeski vanuit Frankfurt. 'Terwijl alle partijen er hele hoofdstukken aan wijden', meldt correspondent Marseille vanuit Berlijn.

Vlak de zomer was er een WDR Europaforum, maar daar sprak geen kanselierskandidaat met elkaar, maar enkel met de moderator. En zowel de vragen als antwoorden waren naast van wezenlijk toch vooral ook zeer obligaat.

Nu het zo ongelooflijk spannend wordt in Duitsland, met Olaf Scholz en zijn SPD volgens peiler Forsa momenteel aan de leiding vóór CDU/CSU en die Grünen met aanvoerster Annalena Baerbock, rijst de vraag: kan een Europees thema nog als gamechanger het verschil maken?

Brussel-Berlijnpanel

Carsten Brzeski, hoofdeconoom bij ING Duitsland.

Derk Marseille, Duitsland-correspondent voor BNR.

De vijfentwintigste Europa Podcast

Hahn en De Vries houden Brussel, de Europese Unie, Schengen, de eurozone en de rafelranden van ons continent in de smiezen. Naast dé onderwerpen van gesprek ook wekelijks aandacht voor de Europese vaccinatiestrijd én muziek van ons continent. De hele playlist van deze afgrijselijke eurotrash (hoewel één van onze gasten daar anders over denkt) kun je trouwens hier in onze Spotify-lijst beluisteren.

Image