#26 Europa moet op eigen benen staan

Europa Podcast1 sep 202154 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Oude plannen (voor de liefhebbers: denk aan de Helsinki Headline Goal) moeten worden afgestoft. En nieuwe energie is nodig om te onderzoeken of 'we' op eigen benen kunnen staan. Welke opties voor een Europese defensiesamenwerking zijn er? En welke smaken krijgen lidstaten over hun lippen, als meer samenwerking betekent dat er soevereiniteit wordt opgeofferd?

We onderzoeken de opties: van volwaardig uitgebouwde Europese defensietak binnen de NAVO en een Europese expeditionaire krijgsmacht, tot Europese kernwapens en een EU-inlichtingendienst.

En het gaat heel even over geld. 'Dat er 100 miljoen euro op Prinsjesdag naar Defensie gaat, is écht een fooi.'

Europees Defensiepanel

Bart Groothuis, Europarlementariër - namens de VVD in de fractie Renew Europe

Laurens Dassen, voorman van Volt Nederland in de Tweede Kamer.

Ranking Der Kanzler

Onze tijdelijke nieuwe rubriek 'Ranking Der Kanzler' is tegelijkertijd een Bondsdag-Barometer. Hoe spannend is het bij Oosterburen, met nog ruim 3,5 week te gaan tot de Duitse verkiezingsdag is aangebroken?

Een Europese tijger is niet te temmen

Mart Haute Chambre heeft het geschopt tot nummer 1 in Nederland, en dat betekent dat we niet anders kunnen dan onze wekelijkse speurtocht door de Europese hitlijsten dit keer in Nederland te eindigen.

De zesentwintigste Europa Podcast

Hahn en De Vries houden Brussel, de Europese Unie, Schengen, de eurozone en de rafelranden van ons continent in de smiezen. Naast dé onderwerpen van gesprek ook wekelijks aandacht voor de Europese vaccinatiestrijd én muziek van ons continent. De hele playlist van deze afgrijselijke eurotrash (hoewel één van onze gasten daar anders over denkt) kun je trouwens hier in onze Spotify-lijst beluisteren.