#29 BNR in Berlijn: Verkiezingsshow aan de Spree

Europa Podcast23 sep 202148 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Rob Savelberg woont en werkt al ruim 20 jaar als correspondent in Duitsland. Hij heeft gezien hoe het land zich door alle crises heeft gesleept en heeft ontwikkeld tot het machtigste land in Europa. Maar tijdens deze verkiezingen blijkt uit niets dat Duitsland zelf met Europa bezig is. Behalve dan dat de hoop is dat de nieuwe bondskanselier dat internationale aanvoerderschap van Merkel overneemt. 'Want, wie moet het anders doen?', vraag Paul Spies, directeur van het Stadtmuseum zich af. Emma Wijninga kwam acht jaar geleden naar Berlijn en werkt in de toeristische sector. Ze kent eigenlijk alleen het Duitsland van Merkel en kijkt met nieuwsgierigheid uit naar het tijdperk dat hierna komt.

 Boven onze 'Stammtisch' in de Stätige Vertretung
Boven onze 'Stammtisch' in de Stätige Vertretung (© Geert Jan Hahn)

De polls wijzen Olaf Scholz van de SPD als nieuwe bondskanselier aan en een groot verlies voor de CDU. Over een paar dagen weten we hoe Duitsland gestemd heeft. Het zal hoe dan ook invloed hebben op de koers van de Europese Unie.

Ook hoor je Rebekka Müller, Spitzenkandidatin voor Volt Duitsland. Geert Jan zocht haar deze week op in Keulen en besprak met haar de aandacht voor de Europese Unie als debatthema. 'Als het slecht gaat, is de EU de boeman. Als het goed gaat, weet niemand Brussel te vinden.'

Rebekka Müller (Volt Duitsland) en Geert Jan Hahn op de Ebertplatz in Keulen.
Rebekka Müller (Volt Duitsland) en Geert Jan Hahn op de Ebertplatz in Keulen. (© Geert Jan Hahn)

De achtentwintigste Europa Podcast

Hahn en De Vries houden Brussel, de Europese Unie, Schengen, de eurozone en de rafelranden van ons continent in de smiezen. Naast dé onderwerpen van gesprek ook wekelijks aandacht voor muziek van ons continent. De hele playlist kun je trouwens hier in onze Spotify-lijst beluisteren.

Deze aflevering is iets later dan normaal online gekomen; de makke van digitaal Duitsland. Óók een thema om eens dieper in te duiken. Onze excuses voor deze leichte Schmerzen.

Image