#31 Het Europese gevecht tegen jouw hoge energierekening

Europa Podcast6 okt 202140 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Te gast zijn:

- Oscar Abbink, energie-expert bij IHS Markit

- Tom Berendsen, Europarlementariër van de Europese Volkspartij (EVP) vanuit het CDA

Het is ook week waarin...

...in Roemenië de centrumrechtse regeringscoalitie viel na een motie van wantrouwen tegen de regering van Florin Cîțu, die pas sinds december premier was. De val van de regering zou kunnen leiden tot vervroegde verkiezingen in Roemenië. Daar wel… De Sociaal-Democraten hebben geëist dat er zo snel mogelijk verkiezingen worden gehouden, maar dat kan nog maanden duren...

In Tsjechië kiezen de inwoners aanstaande vrijdag en zaterdag hun nieuwe parlement. De huidige premier, de miljardair Andrej Babiš dook deze week nog op in de Pandora Papers, maar dat nieuws lijkt de Tsjechen niet te boeien. Babiš en zijn liberaal-populistische partij de ANO, dat betekent ‘JA’ in het Tsjechisch, leiden nog steeds in de peilingen, met 27 procent van de stemmen.

Het Europees Parlement wil dat het gebruik van kunstmatige intelligentie op het gebied van veiligheid aan banden wordt gelegd. Het gaat dan bijvoorbeeld om gezichtsherkenning door camera’s bij de politie of douane. De strengere controle op deze technieken is nodig om discriminatie en uitsluiting van groepen te voorkomen, vindt het Europarlement.

Voor de uitzending spraken we even met Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond. Hij kan zich vinden in deze strengere controle, maar vindt wel dat de situatie werkbaar moet blijven voor de politie. Ook ervaart hij een gevoel van wantrouwen vanuit de Europees Parlement.

De éénendertigste Europa Podcast

Eurocommissaris De Vries houdt Brussel, de Europese Unie, Schengen, de Eurozone en de rafelranden van ons continent in de smiezen. Eurocommissaris Geert Jan Hahn geniet van een welverdiende vakantie.

Roemenië in het zonnetje

Ooit bedacht door Stefan de Vries in een eerder BNR-tijdperk en nu weer uit de archieven geplukt: een willekeurige nummer 1 in Europa. Zijn er nog pareltjes à la Dragostea Din Tei die wij onze oortjes niet mogen onthouden? Deze week weer een mooie dosis Hochkultur en wel uit Roemenië. Tzanca Uraganu met het nummer Bannii. En wil je dit nummer nou helemaal horen? Dat kan in onze playlist op Spotify waar we alle muziek uit BNR Europa inzetten!

Abonneren

In de Europa Podcast schotelen we jou een wekelijkse portie Europese zaken voor. Abonneer je op de podcast via bnr.nl/europapodcast, de Apple en Spotify.