#32 Grensoverschrijdende Europese journalistiek

Europa Podcast14 okt 202151 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Te gast zijn:

- Pieter Omtzigt, Tweede Kamerlid en drijvende kracht achter het onderzoek naar de moord op Caruana Galizia

- Ties Gijzel, oprichter van Are We Europe, een Europees journalistiek platform

- Marieke Koekkoek, Tweede Kamerlid voor Volt

Chips

Von der Leyen kwam afgelopen september met een European Chips Act. Bedoeld om de research naar chips, de productiecapaciteit ervan en internationale samenwerking te versterken. Het moet Europa terugbrengen in de tech race. Maar gaat dat ook lukken? Nederland publiceerde nu een eerste reactie op Von der Leyens plan. Bram Nauta, hoogleraar aan de Universiteit van Twente en ontwerper van computerchips, mist een visie in dit document. Volgens hem slaat Nederland de plank volledig mis. Er moet nu eerst worden ingezet op het vergroten van kennis en onderzoek, want dat mist nog. En voorlopig is de EU wat betreft de ontwikkeling van chips dus afhankelijk van andere wereldmachten.

De tweeëndertigste Europa Podcast

Eurocommissaris De Vries houdt Brussel, de Europese Unie, Schengen, de Eurozone en de rafelranden van ons continent in de smiezen. Eurocommissaris Geert Jan Hahn geniet van een welverdiende vakantie.

Deense rap

Ooit bedacht door Stefan de Vries in een eerder BNR-tijdperk en nu weer uit de archieven geplukt: een willekeurige nummer 1 in Europa. Zijn er nog pareltjes à la Dragostea Din Tei die wij onze oortjes niet mogen onthouden? Deze week het nummer ‘Stor Mand’ en dat betekent ‘Sterke Man’ van Tobias Rahim, een Deens-Koerdische rapper. En wil je dit nummer nou helemaal horen? Dat kan in onze playlist op Spotify waar we alle muziek uit BNR Europa inzetten!

Abonneren

In de Europa Podcast schotelen we jou een wekelijkse portie Europese zaken voor. Abonneer je op de podcast via bnr.nl/europapodcast, de Apple en Spotify.