18 januari | Don't mention the 'Bankenunie'
Het Duitse coalitieakkoord dat klaarligt mag dan beginnen met drie volle pagina's over Europa, één cruciaal woord lijkt te ontbreken: 'Bankenunie'. En daar is de net afgezwaaide voorzitter van de eurogroep en oud-ministers van Financiën Jeroen Dijsselbloem niet heel erg over te spreken.
Volgens Dijsselbloem is zo'n unie de belangrijkste stap die nog gezet moet worden op weg naar een stabiele Europese economie. om herhaling van de eurocrisis te voorkomen. De Duitsers vrezen dat ze met de komst van een depositogarantiestelsel voor een deel opdraaien voor de Italiaanse schulden. Dat is niet helemáál terecht, zegt Europaverslaggever Jesse Pinster, aangezien ook de Duitse banken zelf de nodige risico's herbergen.
Ook in Nederland speelt dit sentiment overigens. Zo vroeg CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zich hardop af wat GroenLinks bezielt om 'een brandverzekering af te sluiten met een collega wiens huis in brand staat'. Dijsselbloem wijst er subtiel op dat het uiteindelijk de bánken zijn die het geld betalen waarmee die spaarcenten beschermd worden. 'Het zijn dus niet de belastingbetalers die dat neerleggen. Maar ja, in Duitsland en Nederland zeggen ze dat het toch ook ónze banken zijn. Dat blijft een heel gevoelig punt en daardoor komt die Bankenunie ook maar niet af.'

Europa Update
Duiding en analyses over nieuws uit Europa. Luister elke donderdag live in BNR De Wereld of on demand als podcast.