Meest accurate horloge ooit

Eyeopeners10 okt 201724 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

In 1675 werd door de Nederlandse wetenschapper Christiaan Huygens de horloge-techniek uitgevonden die tot op de dag van vandaag in de meeste polsklokjes terug te vinden is. Maar nu hebben onderzoekers een nieuwe techniek bedacht, waarmee ze het meest accurate horloge ooit hebben weten te maken.

Als de brandweer

Tactiele navigatie is een nieuwe techniek waarbij je als chauffeur aanwijzingen ontvangt via trillingen in je stoel. Daardoor houd je meer aandacht voor het verkeer. Met deze techniek won de Veiligheidsregio Groningen de Jan van der Heydenprijs voor het meest innovatieve brandweer-idee van Nederland.

Auto-delen

Je auto verhuren zonder dat je de huurder ziet en zonder dat er een sleuteloverdracht is. Als het aan autodeel-bedrijf MyWheels ligt, gaat het hele huurproces in de toekomst via de app. Het systeem bestaat al een tijdje, maar wordt nu voor het eerst ingebouwd bij particuliere verhuurders. Verslaggever Thomas Schuurman zag hoe dat ging.

Duurzame mode

We zitten middenin de vierde editie van de Dutch Sustainable Fashion Week, waarin duurzame mode centraal staat. Ontwerpers vinden steeds weer nieuwe materialen die te recyclen zijn tot bijzondere creaties. Dit keer is er onder andere een jurk van tampons en espressocupjes te bewonderen.