De toekomst vraagt om slimme energie

Eyeopeners9 dec 202122 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

In deze eerste aflevering van een gloednieuwe reeks van BNR Eyeopeners bespreekt Nina van den Dungen hoe het energienetwerk van de toekomst eruit zal zien en de grote rol daarin van kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence).

De toekomst vraagt om slimme energie
Onze energievoorziening is in rap tempo aan het veranderen. Steeds meer mensen hebben zonnepanelen op het dak of rijden een elektrische auto. De druk op het stroomnet neemt fors toe. Dit alles vraagt een hoop denkkracht en flexibiliteit van energiebedrijven en netbeheerders. Hoe kunnen zij ervoor zorgen dat er voor iedereen voldoende duurzame energie beschikbaar is? De oplossing voor dit vraagstuk is kunstmatige intelligentie.

 In deze uitzending zijn te gast:

  • Mathijs de Weerdt, associated professor in de algoritmiek aan de TU Delft en voorzitter van de werkgroep Energie en Duurzaamheid bij de Nederlandse AI Coalitie.
  • Annemieke Bulters, Chief Data & Digital Officer bij netbeheerder Enexis.
  • Su Yin-Timp-Gan, medeoprichter van I.AMDIGITAL. Su Yin helpt bedrijven met e-learnings bij het opleiden van medewerkers over kunstmatige intelligentie en digitalisering. 

Over BNR Eyeopeners
In dit programma praat Nina van den Dungen wekelijks met drie gasten over slimme technologische innovaties die een grote rol zullen gaan spelen in de duurzame toekomst. Er komen veel onderwerpen aan bod: zoals het realiseren van slimme energienetwerken, de mogelijkheden (en gevaren) van gezichtsherkenning, de nieuwste ontwikkelingen met betrekking tot remote working én de laatste innovaties op het gebied van cyber security. Nina bespreekt de impact van deze ontdekkingen, maar vooral ook de praktische toepasbaarheid ervan voor bedrijven en consumenten.


Als podcast en op FM
BNR Eyeopeners verschijnt elke week als podcast. Klik hier om je gratis te abonneren. Ook is Eyeopeners elke donderdagavond om 19:00 uur te beluisteren op BNR Nieuwsradio.