Gezichtsherkenning in toegangspoortjes: privacyhel of toekomstdroom?

Eyeopeners16 dec 202132 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Op de meeste nieuwe smartphones is het de gewoonste zaak van de wereld: ontgrendelen door middel van een gezichtsscan. Maar willen we deze manier van toegang ook voor, bijvoorbeeld, de werkvloer, een concert of voetbalwedstrijd? 

Aan de ene kant klinkt het ideaal: geen pasjes meer kunnen kwijtraken, gewoon met je beker koffie in de hand doorlopen door een poortje dat jouw gezicht herkent. Maar wat staat er tegenover? Wat gebeurt er met je gegevens en mag dat allemaal wel volgens de privacywetgeving? Nina van den Dungen bespreekt in deze aflevering van Eyeopeners de kansen en gevaren van gezichtsherkenningstechnologie. 

 

In deze uitzending zijn de gast:

  • Dick Fens, CEO van de Twentse start-up 20Face. Zijn bedrijf ontwikkelt software die gespecialiseerd is in gezichtsherkenning voor toegangscontrole. Volgens 20Face is het mogelijk om op een privacyvriendelijke manier gebruik te maken van gezichtsherkenning.
  • Pleun Tasche, assetmanager bij Unifore. Zij leveren kantoorpanden op die gezichtsherkenningstechnologie inzetten in de toegangspoortjes bij de ingang van het gebouw.
  • Jeroen van Rest, veiligheids- en privacy-expert bij TNO. Jeroen houdt zich bezig met verschillende projecten die gezichtstechnologie inzetten voor bijvoorbeeld beveiliging en toegangscontrole.

 

Over BNR Eyeopeners

In dit programma praat Nina van den Dungen wekelijks met drie gasten over slimme technologische innovaties die een grote rol zullen gaan spelen in de duurzame toekomst. Er komen veel onderwerpen aan bod: zoals het realiseren van slimme energienetwerken, de mogelijkheden (en gevaren) van gezichtsherkenning, de nieuwste ontwikkelingen met betrekking tot remote working én de laatste innovaties op het gebied van cybersecurity. Nina bespreekt de impact van deze ontdekkingen, maar vooral ook de praktische toepasbaarheid ervan voor bedrijven en consumenten.

 

Als podcast en op FM

BNR Eyeopeners verschijnt elke week als podcast. Klik hier om je gratis te abonneren, zodat elke nieuwe aflevering automatisch in je favoriete podcast-app verschijnt. Ook is Eyeopeners elke donderdagavond om 19:00 uur te beluisteren op BNR Nieuwsradio.