Zelfrijdend transport: overal inzetbaar, behalve op de openbare weg

Eyeopeners30 dec 202126 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Autonoom transport wordt al jaren ingezet op afgebakende terreinen in de logistieke sector. De vraag is niet of, maar wanneer deze technologie ook op de openbare weg gebruikt mag worden. In deze aflevering van Eyeopeners bespreken we innovatieve projecten die zelfrijdende transportvoertuigen op de openbare weg proberen te krijgen.

 

Steeds vaker horen we beloftes over een toekomst vol zelfrijdende auto’s, met minder files en minder ongelukken. Ondanks de snelle vooruitgang bij automakers zoals Tesla, blijft die autonome toekomst nog altijd een vergezicht voor de meeste autobezitters. In de logistieke sector zit echter vaart achter de innovatieve projecten rondom autonoom transport. Op veel bedrijventerreinen wordt het vaak al volledig ingezet. Welke innovaties zijn er op het gebied van autonoom transport op de openbare weg en hoe gaat de Nederlandse wetgeving hiermee om?

 

Te gast in deze uitzending:

  • Alex van Geel, Vice President bij Unit Special Products van VDL Steelweld. VDL Steelweld levert verschillende soorten autonome voertuigen aan partners zoals Aviko. Deze voertuigen kunnen zelfs autonoom rijden in situaties met verkeer dat handmatig bestuurd wordt.
  • Gerben Paauwe, CEO van logistiek bedrijf Kloosterboer. Autonoom transport is een van de innovaties waar Kloosterboer flink in investeert. Niet alleen voor op het eigen terrein, maar het liefst ook in de transportbeweging naar de klant toe via de openbare weg. Samen met het Living Lab Autonoom Transport project van Zeeland Connect testen ze de mogelijkheden voor deze innovatie.
  • Thierry Verduijn is vanuit de Hogeschool Zeeland betrokken bij het Living Lab Autonoom Transport Zeeland. Volgens hem is het belangrijk dat een regio als Zeeland zich inzet op deze innovaties. Zeeland is bij uitstek een goede locatie om deze technologie veilig te testen.

 

Over BNR Eyeopeners

In dit programma praat Nina van den Dungen wekelijks met drie gasten over slimme technologische innovaties die een grote rol zullen gaan spelen in de duurzame toekomst. Er komen veel onderwerpen aan bod: zoals het realiseren van slimme energienetwerken, de mogelijkheden (en gevaren) van gezichtsherkenning, de nieuwste ontwikkelingen met betrekking tot remote working én de laatste innovaties op het gebied van cybersecurity. Nina bespreekt de impact van deze ontdekkingen, maar vooral ook de praktische toepasbaarheid ervan voor bedrijven en consumenten.

 

Als podcast en op FM

BNR Eyeopeners verschijnt elke week als podcast. Klik hier om je gratis te abonneren, zodat elke nieuwe aflevering automatisch in je favoriete podcast-app verschijnt. Ook is Eyeopeners elke donderdagavond om 19:00 uur te beluisteren op BNR Nieuwsradio.


Mede mogelijk gemaakt door