Binnenkort vliegt ons donorbloed door de lucht

Eyeopeners20 jan 202232 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Je pizza per drone bezorgd of met de drone-taxi de lucht in. Het is niet de vraag of maar wanneer dit realiteit is. In deze aflevering van BNR Eyeopeners 'zoomen' we in op het vervoer van de toekomst, via de lucht! Steeds meer spullen kunnen via ons lagerluchtruim worden vervoerd en op den duur kan dat ook met mensen. Op dit moment wordt er volop geëxperimenteerd met spoedpakketten per drone. Denk aan medische bloedsamples per drone en op termijn misschien wel organen. 

Wat moet er nog gebeuren voordat het zover is? Is er wel genoeg maatschappelijk draagvlak voor al die vliegende goederen boven ons hoofd? We bespreken het met drie gasten die druk bezig zijn met drone-innovaties:

  • Stephan van Vuren is co-founder van AirHub. Hij is zelf oud-piloot en adviseert nu bedrijven bij toepassingen van drones. AirHub speelt een belangrijke rol bij de opkomst van drones op de zakelijke markt en hoe deze veilig kunnen worden ingezet.
  • Quirijn de Geus werkt namens PostNL aan de Medical Drone Service. Hierin werkt zij samen met ANWB, Drone-bouwer Avy en verschillende medische partners. Het doel: een service die medische goederen zoals bloedsamples en medicijnen tussen ziekenhuizen en instellingen vervoert per drone.
  • Joshua Serrão onderzoekt namens het CTO-office van de Gemeente Amsterdam welke toepassingen er nu en in de toekomst liggen bij drones en wat de rol van de gemeente is in de begeleiding en regulering van deze innovatie. 

Over BNR Eyeopeners

In dit programma praat Nina van den Dungen wekelijks met drie gasten over slimme technologische innovaties die een grote rol zullen gaan spelen in de duurzame toekomst. Er komen veel onderwerpen aan bod: zoals het realiseren van slimme energienetwerken, de mogelijkheden (en gevaren) van gezichtsherkenning, de nieuwste ontwikkelingen met betrekking tot remote working én de laatste innovaties op het gebied van cybersecurity. Nina bespreekt de impact van deze ontdekkingen, maar vooral ook de praktische toepasbaarheid ervan voor bedrijven en consumenten.

Als podcast en op FM

BNR Eyeopeners verschijnt elke week als podcast. Klik hier om je gratis te abonneren, zodat elke nieuwe aflevering automatisch in je favoriete podcast-app verschijnt. Ook is Eyeopeners elke donderdagavond om 19:00 uur te beluisteren op BNR Nieuwsradio