Is de politie wel future-proof?

Eyeopeners27 jan 202227 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

We produceren met zijn allen tegenwoordig bakken met data. Dat zorgt voor kopzorgen bij de politie. Die grote hoeveelheid data vraagt om nieuwe technologische hulpmiddelen, want handmatig opzoek gaan naar bewijsmateriaal is tegenwoordig als zoeken naar een speld in een hooiberg. Hoe blijft de politie technologisch bij de tijd? Ook criminelen gaan steeds digitaler te werk. In deze aflevering van BNR Eyeopeners gaan we boeven vangen met algoritmes. Welke innovaties helpen de politie om sneller, efficiënter en scherper te werken?

Deze week een andere presentatiestem, maar van een oude bekende bij Eyeopeners: Meindert Schut! Hij vervangt Nina van den Dungen deze week, vanwege een quarantaine.

In deze aflevering zijn te gast: 

  • Sven Hamelink, Hoofd Science & Technology voor Staf Korpsleiding bij de politie. Hij onderzoekt welke technologische gevaren en oplossingen voor de politie van belang zijn. Hoe zorg je dat je als politie technologisch bij blijft?
  • Dominique Roest, kwartiermaker bij TROI: Team Rendement Operationele Inlichtingen. Zij stuurt het team aan dat de recherche digitaal ondersteunt bij opsporingen. Elke crimineel draagt data met zich mee, met cruciale informatie voor het onderzoek. Maar hoe vind je die belangrijke details zo efficiënt en precies mogelijk in die bergen met data?
  • Marc Schuilenburg, bijzonder hoogleraar digital surveillance voor de Erasmus Universiteit. Marc deed onderzoek naar de positieve en negatieve gevolgen van big data-toepassingen bij de politie. Wat is er binnen de wet toegestaan en hoe houd je de technologie ethisch verantwoord? 

Over BNR Eyeopeners

In dit programma praat Nina van den Dungen wekelijks met drie gasten over slimme technologische innovaties die een grote rol zullen gaan spelen in de duurzame toekomst. Er komen veel onderwerpen aan bod: zoals het realiseren van slimme energienetwerken, de mogelijkheden (en gevaren) van gezichtsherkenning, de nieuwste ontwikkelingen met betrekking tot remote working én de laatste innovaties op het gebied van cybersecurity. Nina bespreekt de impact van deze ontdekkingen, maar vooral ook de praktische toepasbaarheid ervan voor bedrijven en consumenten.

Als podcast en op FM

BNR Eyeopeners verschijnt elke week als podcast. Klik hier om je gratis te abonneren, zodat elke nieuwe aflevering automatisch in je favoriete podcast-app verschijnt. Ook is Eyeopeners elke donderdagavond om 19:00 uur te beluisteren op BNR Nieuwsradio