Dit wil je weten als je aan het water woont

Eyeopeners3 feb 202228 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

We moeten van het gas af en gemeenten zoeken daarom naarstig naar alternatieven. Eén van de logische opvolgers van gas als warmtebron is aquathermie. Onderzoek heeft uitgewezen dat ongeveer vijftig procent van Nederland verwarmd zou kunnen worden met deze techniek. Nina van den Dungen dompelt zich deze week onder in de kansen en mogelijkheden van water als warmtebron. 

Aquathermie houdt in dat warmte wordt onttrokken aan water, waar we vervolgens onze huizen en bedrijven mee kunnen verwarmen. En dat is vooral razend interessant als je aan of in de buurt van water woont, want het kan dus ook gewoon met water uit het slootje naast je huis. Ook de zee, meren en kanalen zijn over het algemeen geschikt als bron van aquathermie.

In deze aflevering zijn te gast:

  • Anton de Fockert is adviseur-onderzoeker bij onderzoeksinstituut Deltares. Hij houdt zich bezig met waterstromingen en alles wat daarbij komt kijken. 
  • Jacqueline Laumans is programmamanager Waterbeheer bij STOWA, wat staat voor Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer. 
  • Jacco Haasnoot is directeur van Crux Engineering. Jacco en zijn team hebben een prijswinnende innovatie bedacht: de energiedamwand, waarmee een damwand tegelijkertijd fungeert als warmteopwekker door middel van aquathermie.

Over BNR Eyeopeners

In dit programma praat Nina van den Dungen wekelijks met drie gasten over slimme technologische innovaties die een grote rol zullen gaan spelen in de duurzame toekomst. Er komen veel onderwerpen aan bod: zoals het realiseren van slimme energienetwerken, de mogelijkheden (en gevaren) van gezichtsherkenning, de nieuwste ontwikkelingen met betrekking tot remote working én de laatste innovaties op het gebied van cybersecurity. Nina bespreekt de impact van deze ontdekkingen, maar vooral ook de praktische toepasbaarheid ervan voor bedrijven en consumenten.

Als podcast en op FM

BNR Eyeopeners verschijnt elke week als podcast. Klik hier om je gratis te abonneren, zodat elke nieuwe aflevering automatisch in je favoriete podcast-app verschijnt. Ook is Eyeopeners elke donderdagavond om 19:00 uur te beluisteren op BNR Nieuwsradio


Mede mogelijk gemaakt door