Bliksem geeft water superkracht, wat kun je met 'bliksemwater'?

Eyeopeners10 feb 202222 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Bliksemwater? Wat? Ja - dat is water dat is geraakt door de bliksem. Wat blijkt, dat water heeft speciale eigenschappen die kunnen helpen bij verduurzaming van de glastuinbouw. Hoe dat zit hoor je in deze aflevering van BNR Eyeopeners. 

Want, hoe vang je dat water op? Kunnen we het zelf maken? Dat weet Vital Fluid, die een eigen apparaat ontwikkelde om bliksemwater te produceren. 

In deze aflevering zijn te gast:

  • Paul Leenders, oprichter en CEO van Vital Fluid. Dit bedrijf levert de machines, die bliksemwater opwekken, aan de glastuinbouw. Met de investeringen van VDL en BOM kunnen zij dit apparaat verder doorontwikkelen.
  • Jim van Ruijven is onderzoeker aan de Wageningen University op het gebied van verduurzaming in de glastuinbouw. Jim legt uit hoe dit bliksemwater een oplossing kan zijn voor het watergebruik bij tuinbouw. Volgens Jim is bliksemwater niet zomaar de beste oplossing.
  • Marcel van Haren werkt voor FME met bedrijven in de landbouw, voedsel en watersector. FME helpt techbedrijven en start-ups zoals Vital Fluid om hun technologie door te ontwikkelen tot een gezond bedrijf. Marcel ziet veel bereidheid voor innovatie in de land- en tuinbouw. 

Over BNR Eyeopeners

In dit programma praat Nina van den Dungen wekelijks met drie gasten over slimme technologische innovaties die een grote rol zullen gaan spelen in de duurzame toekomst. Er komen veel onderwerpen aan bod: zoals het realiseren van slimme energienetwerken, de mogelijkheden (en gevaren) van gezichtsherkenning, de nieuwste ontwikkelingen met betrekking tot remote working én de laatste innovaties op het gebied van cybersecurity. Nina bespreekt de impact van deze ontdekkingen, maar vooral ook de praktische toepasbaarheid ervan voor bedrijven en consumenten.

Als podcast en op FM

BNR Eyeopeners verschijnt elke week als podcast. Klik hier om je gratis te abonneren, zodat elke nieuwe aflevering automatisch in je favoriete podcast-app verschijnt. Ook is Eyeopeners elke donderdagavond om 19:00 uur te beluisteren op BNR Nieuwsradio