De kwantumcomputer komt eraan: dit moet je weten

Eyeopeners17 feb 202224 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Kwantumcomputers zijn vele malen sneller en slimmer dan de beste supercomputers die we nu kennen. Dat zorgt voor veel nieuwe mogelijkheden, maar brengt ook veel beveiligingsrisico's met zich mee. Waarom moet je je bedrijf nu al voorbereiden op die kwantumtechnologie? 

In deze aflevering van BNR Eyeopeners hoor je welke experimenten er gedaan worden in de zoektocht naar de beste kwantumtoepassingen. Daarnaast is de financiële sector nu al druk bezig met een toekomst vol kwantumcomputers, want die nieuwe technologie brengt een hoop onzekerheid.

Te gast in deze uitzending:

  • Harry Buhrman, onderzoeker aan het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) en professor computerwetenschappen aan de UvA. Harry richtte in 2015 QuSoft op, een onderzoekscentrum voor kwantumsoftware. 
  • Julian van Velzen is bij Capgemini verantwoordelijk voor het Quantum Lab. In de lab doet Capgemini met partners en klanten onderzoek naar de kansen die kwantumtechnologie voor bedrijven biedt.
  • Dimitri van Esch is Quantum Lead voor ABN AMRO. Hij onderzoekt hoe de bank zich kan aanpassen en voorbereiden op de komst van kwantumcomputers. 

Over BNR Eyeopeners

In dit programma praat Nina van den Dungen wekelijks met drie gasten over slimme technologische innovaties die een grote rol zullen gaan spelen in de duurzame toekomst. Er komen veel onderwerpen aan bod: zoals het realiseren van slimme energienetwerken, de mogelijkheden (en gevaren) van gezichtsherkenning, de nieuwste ontwikkelingen met betrekking tot remote working én de laatste innovaties op het gebied van cybersecurity. Nina bespreekt de impact van deze ontdekkingen, maar vooral ook de praktische toepasbaarheid ervan voor bedrijven en consumenten.

Als podcast en op FM

BNR Eyeopeners verschijnt elke week als podcast. Klik hier om je gratis te abonneren, zodat elke nieuwe aflevering automatisch in je favoriete podcast-app verschijnt. Ook is Eyeopeners elke donderdagavond om 19:00 uur te beluisteren op BNR Nieuwsradio