We moeten af van ons afval en technologie biedt kansen

Eyeopeners5 mei 202226 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Als we ons afval netjes in de prullenbak gooien dan heeft het nog een hele lange weg voor de boeg, maar waar naartoe? Het liefst recyclen we natuurlijk al het afval, maar logistiek gezien is dat nog niet altijd goed geregeld. Hoe kan technologie ons helpen?

In deze aflevering van BNR Eyeopeners hebben we het over de weg naar een circulaire economie. Hoe zorgen we dat de juiste afvalstromen bij partijen terechtkomt die er iets nieuws van kan maken, via de duurzaamste weg? Het bedrijf Seenons denk met een app die logistiek een stuk beter te kunnen regelen. En hoe kunnen we natuurlijke processen inzetten om onze circulaire economie een boost te geven?

Te gast in deze uitzending:

  • Maikel Kishna, wetenschappelijk onderzoeker bij Planbureau voor de Leefomgeving. Maikel onderzoekt wat de drijfveer voor bedrijven is die een duurzame omslag maakten. 
  • Joost Kamermans, oprichter en CEO van Seenons. Joost wil met zijn app de verschillende afvalpartijen bij elkaar brengen om de logistiek achter een afvalvrije samenleving zo efficiënt mogelijk te maken.
  • Jeroen Tideman, teamleider technologie & innovatie bij Bioclear Earth. Jeroen werkt aan nieuwe technologieën op basis van biologische processen, met als doel om de wereld duurzamer te maken.

Over BNR Eyeopeners

In dit programma praat Nina van den Dungen wekelijks met drie gasten over slimme technologische innovaties die een grote rol zullen gaan spelen in de duurzame toekomst. Er komen veel onderwerpen aan bod: zoals het realiseren van slimme energienetwerken, de mogelijkheden (en gevaren) van gezichtsherkenning, de nieuwste ontwikkelingen met betrekking tot remote working én de laatste innovaties op het gebied van cybersecurity. Nina bespreekt de impact van deze ontdekkingen, maar vooral ook de praktische toepasbaarheid ervan voor bedrijven en consumenten.

Als podcast en op FM

BNR Eyeopeners verschijnt elke week als podcast. Klik hier om je gratis te abonneren, zodat elke nieuwe aflevering automatisch in je favoriete podcast-app verschijnt. Ook is Eyeopeners elke donderdagavond om 19:00 uur te beluisteren op BNR Nieuwsradio.

Redactie: Stijn Goossens