Is dit de innovatie die vliegtuigen duurzaam maakt?

Eyeopeners26 mei 202236 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Een van de meest vervuilende industrieën heeft de grootste moeite om daadwerkelijk emissieloos te worden. Vliegtuigen worden efficiënter, maar blijven uitstoten. Welke technologische innovaties bieden kansen, of blijft de duurzame luchtvaart een mythe?

In deze aflevering van BNR Eyeopeners vliegen we langs de oplossingen die de komende jaren moeten zorgen voor een transitie naar duurzaam vliegen. Hebben we een heel nieuw vliegtuig nodig, of kunnen we met andere middelen al impact maken?

In deze aflevering zijn te gast:

  • Aad Veenman, voorheen topman bij de NS, nu onder andere voorzitter van het college voor Lucht- en Ruimtevaart Nederland. Een stichting die de grote partijen in de sector samenbrengt om de transitie naar duurzame luchtvaart te bevorderen.
  • Arlette van der Veer, Senior Manager Radicale Innovatie bij luchtvaartmaatschappij KLM. Arlette zoekt naar innovaties om zowel extern als intern bij KLM te verduurzamen. Welke keuzes durft KLM te maken voor een echt duurzame luchtvaart?
  • Jan-Willem Heinen, mede-oprichter en CEO van Venturi Aviation, een Nederlandse start-up die in 2030 een elektrisch vliegtuig op accu's in de lucht wil hebben. Is de batterijtechnologie dan al geschikt voor vliegtuigen? Hoe ver zou zo'n vliegtuig op een accu kunnen vliegen?

Over BNR Eyeopeners

In dit programma praat Nina van den Dungen wekelijks met drie gasten over slimme technologische innovaties die een grote rol zullen gaan spelen in de duurzame toekomst. Er komen veel onderwerpen aan bod: zoals het realiseren van slimme energienetwerken, de mogelijkheden (en gevaren) van gezichtsherkenning, de nieuwste ontwikkelingen met betrekking tot remote working én de laatste innovaties op het gebied van cybersecurity. Nina bespreekt de impact van deze ontdekkingen, maar vooral ook de praktische toepasbaarheid ervan voor bedrijven en consumenten.

Als podcast en op FM

BNR Eyeopeners verschijnt elke week als podcast. Klik hier om je gratis te abonneren, zodat elke nieuwe aflevering automatisch in je favoriete podcast-app verschijnt. Ook is Eyeopeners elke donderdagavond om 19:00 uur te beluisteren op BNR Nieuwsradio.

Redactie: Stijn Goossens