Dit zijn de slimste steden van Nederland

Eyeopeners2 jun 202226 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Wat zijn slimme steden? Een stad die volgepropt is met sensoren? Welke steden in Nederland zijn er al slim en wat zijn de voordelen en nadelen van zo'n slimme stad? De steden van de toekomst kunnen in ieder geval nog veel slimmer dan we denken. Deze week met Meindert Schut als presentator.

In deze aflevering van BNR Eyeopeners bespreken we wat een stad allemaal moet hebben om als 'smart city' bestempeld te worden. Een wethouder voor digitalisering is pas recent onderwerp van gesprek, maar de stad kan een hoop baat hebben bij meer kennis over omgevingsdata. Welke ontwikkelingen zijn er gaande?

In deze aflevering zijn te gast:

  • Jan-Willem Wesselink, programmamanager bij Future City Foundation. Jan-Willem helpt gemeentes bij het inzetten van nieuwe technologie voor slimme en duurzame toepassingen in de stad.
  • Wim Willems, wethouder mobiliteit, innovatie en toerisme bij de gemeente Apeldoorn. Ook digitalisering valt onder de portefeuille van Wim. Samen met zes steden uit de de G40, de veertig grootste steden van Nederland, neemt Wim het voortouw voor de ontwikkeling van toepassingen voor slimme steden.
  • Robin Schapink, manager smartcity-iot.nl bij IT-bedrijf Flexyz. Samen met sensormaker Teneo biedt Flexyz slimme sensoren en een platform aan waarmee steden verschillende taken kan monitoren. Denk aan de bewatering van bomen of het legen van prullenbakken.

Over BNR Eyeopeners

In dit programma praat Nina van den Dungen wekelijks met drie gasten over slimme technologische innovaties die een grote rol zullen gaan spelen in de duurzame toekomst. Er komen veel onderwerpen aan bod: zoals het realiseren van slimme energienetwerken, de mogelijkheden (en gevaren) van gezichtsherkenning, de nieuwste ontwikkelingen met betrekking tot remote working én de laatste innovaties op het gebied van cybersecurity. Nina bespreekt de impact van deze ontdekkingen, maar vooral ook de praktische toepasbaarheid ervan voor bedrijven en consumenten.

Als podcast en op FM

BNR Eyeopeners verschijnt elke week als podcast. Klik hier om je gratis te abonneren, zodat elke nieuwe aflevering automatisch in je favoriete podcast-app verschijnt. Ook is Eyeopeners elke donderdagavond om 19:00 uur te beluisteren op BNR Nieuwsradio.

Redactie: Stijn Goossens