De Amsterdamse grachten krijgen een nieuwe functie met deze AI-boot

Eyeopeners16 jun 202233 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De zelfrijdende auto is al bijna niet meer zo spannend, maar is de zelfvarende boot ook al klaar voor transport over water? In de scheepvaart kijken ze zeker uit naar schepen met meer automatisering. Wat kan er al en hoe zit het met de regelgeving?

In deze aflevering van BNR Eyeopeners spreken we met drie partijen die heel hard werken aan die innovatie. De ene partij werkt met kunstmatige intelligentie aan een systeem dat grote schepen autonoom laat varen. De andere partij bouwt een boot die binnenkort zelfstandig door de Amsterdamse grachten varen. Is de technologie al net zo ver als bij zelfrijdende auto's en is de regelgeving wel voldoende klaar voor deze innovatie?

In deze aflevering zijn te gast:

  • Ynse Deinema, projectcoördinator voor Roboat bij het AMS Institute. De Roboat kan als zelfstandig varen, maar is Amsterdam er al klaar voor? De boot zou volgens Ynse enorm kunnen bijdragen aan de ontlasting van het autoverkeer in de stad.  
  • Marcel Cleijsen, Programmamanager datascience & simulations bij Damen Shipyards. Damen bouwt al meer dan 100 jaar schepen in alle soorten en maten. Ook bij Damen sorteren ze voor op de automatisering van de schepen, maar hoe maar je zo'n schip futureproof?
  • Vincent Wegener, mede-oprichter en CEO van Captain AI, een start-up die met kunstmatige intelligentie een systeem bouwt dat verschillende soorten schepen autonoom kan laten varen. Wanneer zien we de systemen van Captain AI navigeren door de Rotterdamse haven?

Over BNR Eyeopeners

In dit programma praat Nina van den Dungen wekelijks met drie gasten over slimme technologische innovaties die een grote rol zullen gaan spelen in de duurzame toekomst. Er komen veel onderwerpen aan bod: zoals het realiseren van slimme energienetwerken, de mogelijkheden (en gevaren) van gezichtsherkenning, de nieuwste ontwikkelingen met betrekking tot remote working én de laatste innovaties op het gebied van cybersecurity. Nina bespreekt de impact van deze ontdekkingen, maar vooral ook de praktische toepasbaarheid ervan voor bedrijven en consumenten.

Als podcast en op FM

BNR Eyeopeners verschijnt elke week als podcast. Klik hier om je gratis te abonneren, zodat elke nieuwe aflevering automatisch in je favoriete podcast-app verschijnt. Ook is Eyeopeners elke donderdagavond om 19:00 uur te beluisteren op BNR Nieuwsradio.

Redactie: Stijn Goossens