Kan Schiphol in 2050 volledig draaien op kunstmatige intelligentie?

Eyeopeners14 jul 202227 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De drukte op Schiphol is al wekenlang gaande en er lijkt geen einde aan te komen. Zullen technologische ontwikkelingen op het gebied van AI en automatisering problemen in de toekomst verhelpen? Schiphol streeft in ieder geval naar een autonome luchthaven in 2050, maar hoe moet dat eruit gaan zien?

In deze aflevering van BNR Eyeopeners bespreken we wat er allemaal meer autonoom kan en wanneer kunstmatige intelligentie processen op de luchthaven kan overnemen van de mens. Zijn lange wachtrijen en bergen verlaten koffers problemen die op korte termijn al verholpen kunnen worden met slimme logistieke systemen?

In deze aflevering zijn te gast

  • Marlon van der Meer, CEO van BagsID, een Nederlandse start-up die koffers met behulp van beeldherkenning identificeert en koppelt aan de juiste eigenaar. Volgens Marlon is het huidige label-systeem op de luchthaven hopeloos verouderd, met een groot gebrek aan essentiële data voor een goede kofferafhandeling.
  • Floris Hoogenboom , head of AI bij Schiphol. Floris werkt met een groot team aan de autonome toekomst van de luchthaven, in 2050. Dat is nog ver weg, wat kan er nu al en hoe gaat de transitie en automatisering van de huidige ingewikkelde logistiek op Schiphol in zijn werk?
  • Remy Gieling, oprichter van de Nederlandse website ai.nl, over kunstmatige intelligentie. Remy pleit voor een vaste Chief Automation Officer bij grote bedrijven, want er kan zoveel meer geautomatiseerd worden dan nu al gebeurt. Het personeelsprobleem is volgens Remy dan ook voornamelijk een automatiseringsgebrek.

Over BNR Eyeopeners

In dit programma praat Nina van den Dungen wekelijks met drie gasten over slimme technologische innovaties die een grote rol zullen gaan spelen in de duurzame toekomst. Er komen veel onderwerpen aan bod: zoals het realiseren van slimme energienetwerken, de mogelijkheden (en gevaren) van gezichtsherkenning, de nieuwste ontwikkelingen met betrekking tot remote working én de laatste innovaties op het gebied van cybersecurity. Nina bespreekt de impact van deze ontdekkingen, maar vooral ook de praktische toepasbaarheid ervan voor bedrijven en consumenten.

Als podcast en op FM

BNR Eyeopeners verschijnt elke week als podcast. Klik hier om je gratis te abonneren, zodat elke nieuwe aflevering automatisch in je favoriete podcast-app verschijnt. Ook is Eyeopeners elke donderdagavond om 19:00 uur te beluisteren op BNR Nieuwsradio.

Redactie: Stijn Goossens