Je eigen mini-energienet: de oplossing voor ons energieprobleem?

Eyeopeners15 sep '22 10:0133 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Energieprijzen schieten door het dak, het energienet zit vol en dan moeten we ook nog eens steeds meer apparaten elektrisch opladen. De transitie naar een duurzaam energiesysteem gaat niet zonder slag of stoot. Een ding lijkt zeker: we gaan batterijen nodig hebben, hele grote batterijen.

In deze aflevering van BNR Eyeopeners hebben we het over het nut van energieopslag, met name in batterijen. Zo'n batterij helpt om het net te balanceren. Er worden daarvoor giga grote batterijen gebouwd in Lelystad, maar ook een kleinere lokale batterij kan een goede investering zijn voor je bedrijf. 

In deze aflevering zijn te gast:

  1. Ruud Nijs, CEO van Giga Storage. Dit bedrijf bouwt batterijen ter grote van een zeecontainer, om de overtollige duurzame energie van zonneparken op te vangen en het aan het net te leveren als dat nodig is. Waarom is zo'n gigabatterij de oplossing voor ons energieprobleem?
  2. Ardo Leijen, Accountmanager Buildings as a Grid bij Eaton, specialiseert zich juist in een lokaal alternatief: een lokaal netwerk. Met een lokale batterij kun je als MKB-bedrijf je eigen netwerk in balans houden en misschien wel helemaal van het energienet af.
  3. Joris Koornneef, expert energieopslag voor TNO. Joris onderzoekt de verschillende alternatieven van energieopslag en hoe dit in Nederland het beste ingezet kan worden. Volgens Joris zijn alleen batterijen niet de oplossing, het gaat om de combinatie van verschillende soorten opslag. Op korte en op lange termijn. 

Over BNR Eyeopeners

In dit programma praat Nina van den Dungen wekelijks met drie gasten over slimme technologische innovaties die een grote rol zullen gaan spelen in de duurzame toekomst. Er komen veel onderwerpen aan bod: zoals het realiseren van slimme energienetwerken, de mogelijkheden (en gevaren) van gezichtsherkenning, de nieuwste ontwikkelingen met betrekking tot remote working én de laatste innovaties op het gebied van cybersecurity. Nina bespreekt de impact van deze ontdekkingen, maar vooral ook de praktische toepasbaarheid ervan voor bedrijven en consumenten.

Als podcast en op FM

BNR Eyeopeners verschijnt elke week als podcast. Klik hier om je gratis te abonneren, zodat elke nieuwe aflevering automatisch in je favoriete podcast-app verschijnt. Ook is Eyeopeners elke donderdagavond om 19:00 uur te beluisteren op BNR Nieuwsradio.

Redactie: Stijn Goossens