Deze robot met AI staat nu al voor de basisschoolklas

Eyeopeners27 okt 202225 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Het krijtbord is allang verleden tijd, want het basisonderwijs houdt wel van een beetje vernieuwing. Zelfs kunstmatige intelligentie wordt al ingezet in de klas. Soms nog vooral op de achtergrond, maar in sommige klassen wordt zelfs al een robot gebruikt. 

In deze aflevering van BNR Eyeopeners bespreken we de rol van AI in het primaire onderwijs. Hoe kan AI het werk van een leerkracht veranderen? En is het wel goed voor het leerproces van een kinderen? Een ding is zeker. De robot heeft het klaslokaal al betreden.

In deze aflevering zijn te gast:

  1. Koen Hindriks, professor in AI aan de VU Amsterdam en oprichter van Interactive Robotics. De sociale robots van Koen worden al gebruikt in de klas. Wat kan zo'n robot betekenen?
  2. Inge Molenaar directeur van het nieuw opgerichte Nationaal Onderwijslab AI. En universitair hoofddocent orthopedagogiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Inge doet onderzoek naar de toekomst van AI in het onderwijs. Want er is nog een hoop te leren.
  3. Bart Tuerlings docent digitale geletterdheid bij Stichting Klasse. Bart werkt ook mee aan het Nationaal Onderwijs Lab AI en ziet een belangrijke rol voor AI in de klas. In de toekomst, maar ook vandaag de dag al.

Over BNR Eyeopeners

In dit programma praat Nina van den Dungen wekelijks met drie gasten over slimme technologische innovaties die een grote rol zullen gaan spelen in de duurzame toekomst. Er komen veel onderwerpen aan bod: zoals het realiseren van slimme energienetwerken, de mogelijkheden (en gevaren) van gezichtsherkenning, de nieuwste ontwikkelingen met betrekking tot remote working én de laatste innovaties op het gebied van cybersecurity. Nina bespreekt de impact van deze ontdekkingen, maar vooral ook de praktische toepasbaarheid ervan voor bedrijven en consumenten.

Als podcast en op FM

BNR Eyeopeners verschijnt elke week als podcast. Klik hier om je gratis te abonneren, zodat elke nieuwe aflevering automatisch in je favoriete podcast-app verschijnt. Ook is Eyeopeners elke donderdagavond om 19:00 uur te beluisteren op BNR Nieuwsradio.

Redactie: Stijn Goossens


Mede mogelijk gemaakt door