Dit is de oplossing voor het delen van gevoelige data

Eyeopeners3 nov 202234 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Data zijn steeds belangrijker voor bedrijven. Maar data delen tussen bedrijven wordt bijna onmogelijk gemaakt door wet en regelgeving. Hoe kunnen we het mogelijk maken dat bedrijven meer data kunnen delen, binnen de strenge privacywet?

In deze aflevering presenteren we een mogelijke oplossing, namelijk multi-party computation. Een cryptografische technologie die data zo versleuteld dat enkel de uitkomst van berekeningen zichtbaar is voor partijen. Hoe werkt het en waar kunnen we het allemaal voor gebruiken?

In deze aflevering zijn te gast:

  • Thomas Attema, onderzoeker bij TNO op het gebied van cryptografische technologieën. Het team van TNO wist de multiparty computation zo door te ontwikkelen dat het goedkoper en opschaalbaar inzetbaar is.
  • Roderick Rodenburg, CEO en medeoprichter van Roseman Labs. Het bedrijf van Roderick biedt multiparty computation als product aan voor bedrijven. Met hun tools kunnen bedrijven gevoelige data delen op een veilige manier. 
  • Mariette Lokin is principal consultant bij Hooghiemstra & Partners en focust zich op de juridische dilemma’s met betrekking tot digitale technologie. Waar moeten bedrijven op letten bij het gebruiken van multiparty computation?

Over BNR Eyeopeners

In dit programma praat Nina van den Dungen wekelijks met drie gasten over slimme technologische innovaties die een grote rol zullen gaan spelen in de duurzame toekomst. Er komen veel onderwerpen aan bod: zoals het realiseren van slimme energienetwerken, de mogelijkheden (en gevaren) van gezichtsherkenning, de nieuwste ontwikkelingen met betrekking tot remote working én de laatste innovaties op het gebied van cybersecurity. Nina bespreekt de impact van deze ontdekkingen, maar vooral ook de praktische toepasbaarheid ervan voor bedrijven en consumenten.

Als podcast en op FM

BNR Eyeopeners verschijnt elke week als podcast. Klik hier om je gratis te abonneren, zodat elke nieuwe aflevering automatisch in je favoriete podcast-app verschijnt. Ook is Eyeopeners elke donderdagavond om 19:00 uur te beluisteren op BNR Nieuwsradio.

Redactie: Stijn Goossens