Je biertje wordt duurzamer door energie uit ijzerpoeder

Eyeopeners17 nov 2022Seizoen 2, Aflevering 1224 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

We kennen allemaal waterstof, elektrische batterijen en warmte-opslag, maar er is nog een gegadigde duurzame energiedrager: ijzerpoeder. Hoe kan het gebruik van ijzerpoeder ervoor zorgen dat de grote industrieën sneller kunnen verduurzamen?

In deze aflevering bespreken we de duurzame innovaties die mogelijk zijn met ijzerpoeder. Want ijzerpoeder stoot geen CO2 uit bij verbranding én kan ook nog hergebruikt worden. Is ijzerpoeder de ideale drager van duurzame energie? En hoe brouw je een duurzaam biertje met ijzerpoeder?

In deze aflevering zijn te gast:

  • Philip de Goey, professor mechanical engineering aan de TU Eindhoven en oprichter van het Metalot innovation Center. Philip is een van de grondleggers voor het idee van ijzerpoeder als energiedrager. Vanuit het bedrijf Matelot ondersteunt hij onder andere start-up IRON+ om ijzerpoeder naar de industrie te brengen.
  • Mark Verhagen is medeoprichter & CEO van RIFT (Renewable Iron Fuel Technology). RIFT is een van de eerste start-ups die uitgebreid test met ijzerpoeder. Ze verwarmen inmiddels al 500 huizen in Helmond met ijzerpoeder. Wat kunnen we nog meer met ijzerpoeder als energiedrager?
  • Marthijn Junggeburt, manager duurzaamheid bij Royal Swinkels Family Brewers. Swinkels is de brouwerij achter onder andere Bavaria en Palm. Het familiebedrijf wil tegen 2035 volledig circulair brouwen. Met start-up IRON+ hebben zij getest hoe ijzerpoeder het bierbrouw-proces kan verduurzamen. Marthijn legt uit hoe ijzerpoeder een van de middelen is die helpt om op circulaire wijze bier te brouwen.

Over BNR Eyeopeners

In dit programma praat Nina van den Dungen wekelijks met drie gasten over slimme technologische innovaties die een grote rol zullen gaan spelen in de duurzame toekomst. Er komen veel onderwerpen aan bod: zoals het realiseren van slimme energienetwerken, de mogelijkheden (en gevaren) van gezichtsherkenning, de nieuwste ontwikkelingen met betrekking tot remote working én de laatste innovaties op het gebied van cybersecurity. Nina bespreekt de impact van deze ontdekkingen, maar vooral ook de praktische toepasbaarheid ervan voor bedrijven en consumenten.

Als podcast en op FM

BNR Eyeopeners verschijnt elke week als podcast. Klik hier om je gratis te abonneren, zodat elke nieuwe aflevering automatisch in je favoriete podcast-app verschijnt. Ook is Eyeopeners elke donderdagavond om 19:00 uur te beluisteren op BNR Nieuwsradio.

Redactie: Stijn Goossens