Tien keer sneller dan de trein met Nederlandse technologie

Eyeopeners24 nov 2022Seizoen 2, Aflevering 1332 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

In 10 minuten van Groningen naar Amsterdam? De nieuwe Hyperloop-technologie zou het mogelijk kunnen maken. Maar gaat die toekomstdroom van de Hyperloop er echt komen? Er is veel kritiek op de plannen, toch wil het Nederlandse Hardt een poging wagen.

In deze aflevering van BNR Eyeopeners hebben we het over de kansen die Hyperloop biedt en waarom het nog veel innovaties nodig heeft. Hoe ziet een nieuw mobiliteits-systeem met de Hyperloop eruit? Is het wel relevant voor een klein landje als Nederland om koploper te zijn op het gebied van de Hyperloop?

In deze aflevering zijn te gast:

  1. Stefan Marges, projectmanager bij Hardt Hyperloop. Vanuit Hardt is Stefan directeur van het European Hyperloop Center en overziet hij het Hyperloop Development Program. Stefan legt uit wat er nodig is om de Hyperloop realiteit te maken.
  2. Rogier Beenders, senior consultant slimme & duurzame mobiliteit bij Berenschot. Rogier werkte onder andere aan een outlook voor de ontwikkeling van de Hyperloop. Hij is betrokken bij onderzoek naar de rol van de Hyperloop in onze maatschappij.
  3. Thijs Smit, innovatieadviseur bij de Nederlandse Spoorwegen. Thijs volgt vanuit de NS  de ontwikkelingen van de Hyperloop. De NS zou een belangrijke rol kunnen spelen bij de Hyperloop. Niet alleen in kennisoverdracht, maar ook in de logistieke voorzieningen van het Hyperloop-systeem.

Over BNR Eyeopeners

In dit programma praat Nina van den Dungen wekelijks met drie gasten over slimme technologische innovaties die een grote rol zullen gaan spelen in de duurzame toekomst. Er komen veel onderwerpen aan bod: zoals het realiseren van slimme energienetwerken, de mogelijkheden (en gevaren) van gezichtsherkenning, de nieuwste ontwikkelingen met betrekking tot remote working én de laatste innovaties op het gebied van cybersecurity. Nina bespreekt de impact van deze ontdekkingen, maar vooral ook de praktische toepasbaarheid ervan voor bedrijven en consumenten.

Als podcast en op FM

BNR Eyeopeners verschijnt elke week als podcast. Klik hier om je gratis te abonneren, zodat elke nieuwe aflevering automatisch in je favoriete podcast-app verschijnt. Ook is Eyeopeners elke donderdagavond om 19:00 uur te beluisteren op BNR Nieuwsradio.

Redactie: Stijn Goossens