Met zout en water warm de winter door zonder Russisch gas

Eyeopeners19 jan 2023Seizoen 3, Aflevering 334 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Driekwart van onze dagelijkse energiebehoefte is niet elektrisch, maar juist warmte. Douchen, koken, en een warm huis. De warmtebatterijen van Cellsius en Borg zijn een oplossing als we dat zonder gas willen doen. De belangrijkste ingrediënten voor zo'n batterij? Water en zout, en natuurlijk duurzame elektriciteit.  

In deze aflevering van BNR Eyeopeners hebben we het over de innovatieve duurzame ontwikkelingen voor Nederlandse warmteopslag. Hoe werkt zo'n batterij en waarom hebben we het zo hard nodig? En kunnen we met warmteopslag ook de grote industrie duurzamer maken?

Deze aflevering zijn te gast:

  • Olaf Adan - chief scientific officer bij start-up Cellsius. Zijn bedrijf is een spin-off van TNO, waar de eerste technologische stappen voor de warmtebatterij met zout en water ontwikkeld zijn. Olaf is daarnaast ook onderzoeker bij TNO en hoogleraar toegepaste fysica aan de TU Eindhoven.  
  • Wouter de LilleProjectontwikkelaar voor duurzame industrie bij Eneco. Hij is bezig met de plaatsing van een industriële warmtebatterij in een Nederlandse chipsfabriek van PepsiCo. Die batterij zou uiteindelijk 98% van de gasvraag in de fabriek moeten verduurzamen.
  • Joost Spanjermedeoprichter van BORG, die ook werkt aan een particuliere warmtebatterij. Maar deze batterij werkt alleen met water en duurzame energie. Een grote thermoskan voor onder de grond. Voor wie is zo'n warmtebatterij en hoe krijg je zoiets onder je huis?

Over BNR Eyeopeners

In dit programma praat Nina van den Dungen wekelijks met verschillende gasten over slimme technologische innovaties die een grote rol zullen gaan spelen in de duurzame toekomst. Er komen veel onderwerpen aan bod: zoals het realiseren van slimme energienetwerken, de mogelijkheden (en gevaren) van gezichtsherkenning, de nieuwste ontwikkelingen met betrekking tot slim datagebruik én de laatste innovaties op het gebied van cybersecurity. Nina bespreekt de impact van deze ontdekkingen, maar vooral ook de praktische toepasbaarheid ervan voor bedrijven en consumenten.

Als podcast en op FM

BNR Eyeopeners verschijnt elke week als podcast. Klik hier om je gratis te abonneren, zodat elke nieuwe aflevering automatisch in je favoriete podcast-app verschijnt. Ook is Eyeopeners elke donderdagavond om 19:00 uur te beluisteren op BNR Nieuwsradio.

Redactie: Stijn Goossens