Factcheck Europa

Factcheck Europa

Uitspraken, beloftes en voorspellingen vliegen je om de oren. In de Podcast Factcheck Europa gaan we op zoek naar aantoonbare feiten achter een uitspraak met als doel de vraag "klopt dit wel?" te beantwoorden. Host: Geert Jan Hahn.

Volg Factcheck Europa via:

Afleveringen

Factcheck Europa | Vriend Mark, wanneer mogen wij bij de EU?

De Oekraïense president Zelenski heeft al meermaals aangegeven bij de Europese familie te willen horen. Volgens Tweede Kamerlid Caroline van der Plas, van de BoerBurgerBeweging, kan dit niet. Zij twitterde het volgende: ‘’Heel opmerkelijk dat Zelenski Mark Rutte persoonlijk aansprak op zijn rol in toelaten van Oekraïne tot EU en niet als minister-president. Ik vond dat persoonlijk niet gepast, eerlijk gezegd. Elk land dat wil toetreden tot EU moet gewone procedure doorlopen. Geen uitzonderingen."

24 apr 2022 • 7 minuten

Factcheck Europa | Pécresse en de veertig miljoen migranten

Valerie Pécresse, Franse presidentskandidaat, staat nu bijzonder laag in de peilingen. Een paar weken geleden deed Pécresse een uitspraak waar wij niet zo zeker van waren als zij. Pécresse zei in een interview dat er afgelopen jaar, 2021, veertig miljoen ongedetecteerde migranten de Europese Unie in zijn gekomen. Dat is ruim twee keer de Nederlandse bevolking. Hoe kan niemand zo'n groot aantal opgemerkt hebben? Hoe weet Pécresse dat aantal als het ongedetecteerde migratie is? Klopt deze uitspraak wel?

10 apr 2022 • 5 minuten

Factcheck Europa | Racisme aan de grens?

Op sociale media zijn de afgelopen weken tal van video's verschenen waarin jonge mensen met een Aziatische, Indiase of Nigeriaanse achtergrond Oekraïne proberen te ontvluchten. Zij worden uitgescholden, hardhandig tegengehouden of zelfs mishandeld. Uit deze video's blijkt dat dit aan de Poolse grens plaatsvindt, maar Poolse premier Mateusz Morawiecki zegt dat er echt geen sprake is van discriminatie door Polen. De beelden lijken niet te liegen, dus doet Morawiecki dit wel?

3 apr 2022 • 6 minuten