Wordt een liter benzine echt een euro duurder?

Factcheck Europa5 aug 20217 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Op woensdag 14 juli presenteerde de Europese Commissie, onder leiding van Frans Timmermans, de uitvoering van zijn klimaatplan als onderdeel van de Green Deal. In 2030 moet er 55% minder broeikasgassen uitgestoten worden, zodat Europa in 2050 het eerste CO2-neutrale continent wordt. Met de nieuwe maatregelen geldt: hoe schoner de brandstof, hoe goedkoper. En hoe viezer, hoe duurder. De belasting op CO2-uitstoot wordt dus hoger.

'Mogelijk een euro erbij aan de pomp', kopte De Telegraaf daarom. Het citaat betreft een uitspraak van Eric-Marc Huitema, directeur van de koepelorganisatie van Europese autofabrikanten ACEA. Volgens Huitema zou dit in 2026 al het geval zijn.

Oordeel

'Voor de bühne doet deze uitspraak het goed', zegt Ewout Klok, voorzitter van belangenvereniging van tankstations BETA. Maar analisten en experts die BNR heeft geraadpleegd, zetten vraagtekens bij dit scenario.

Luister naar deze podcast voor de factcheck, de analyse én het oordeel!

Meer informatie

Plannen Timmermans maken tanken duurder, mogelijk een euro erbij aan de pomp

Host

Geert Jan Hahn

Over Factcheck Europa

Geert Jan Hahn hoor je elke donderdag vlak voor 09:00 uur. Luister live in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/factcheckeuropa, Apple Podcast en Spotify of de BNR App.