Nord Stream 2: puur commercieel of vooral geopolitiek?

Factcheck Europa12 aug '21 09:486 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Officieel gezien is Nord Stream 2 een deal tussen bedrijven: Gazprom, Shell en bedrijven uit Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk.

Maar sinds de start van de aanleg door de Oostzee is Nord Stream 2 al omstreden. Europa zou te afhankelijk worden van Russisch gas en doordat de oude pijpleiding in Oekraïne overbodig wordt, krijgt Rusland ook daar meer macht - zo luiden de reacties.

Begin juli staken de Verenigde Staten na jaren van protest - onder Barack Obama en Donald Trump - hun verzet, die zelfs uitmondde in een sanctiewet. Joe Biden en de Duitse bondskanselier Angela Merkel sluiten een nieuwe deal over de voorwaarden van de gaspijpleiding.

Maar als de politieke bemoeienis zo groot is, zijn de geopolitieke aspecten nog wel onderhevig aan de commerciële, zoals de Nederlands overheid nog steeds betoogt?

Oordeel

Experts die BNR heeft geraadpleegd, zijn niet onder de indruk van het nieuwe, en tevens oude standpunt van de overheid. ‘Commercieel project: dat is vooral een diplomatiek antwoord’ zegt Wendelmoet Boersema, auteur van het boek Gronings Goud. ‘Zo rechtvaardigt het kabinet alle moeilijke vragen die ze krijgen over Rusland.’

Luister naar deze podcast voor de factcheck, de analyse én het oordeel!

Host

Geert Jan Hahn

Over Factcheck Europa

Geert Jan Hahn hoor je elke donderdag vlak voor 09:00 uur. Luister live in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/factcheckeuropa, Apple Podcast en Spotify of de BNR App.