Den Haag na Berlijn en Parijs het meest invloedrijk in Brussel?

Factcheck Europa19 aug 20216 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

NRC-columniste Caroline de Gruyter zegt in de Europa-podcast dat Nederland het derde land is dat de EU-leden bellen als het gaat om besluitvorming. Dit blijkt uit onderzoek van de denktank European Council of Foreign Affairs. Zij kijken jaarlijks naar de verhoudingen wat betreft besluitvorming binnen de Europese Unie. Welk land contacteer je als eerst als er iets besloten moet worden? En welke lidstaat is volgens jou het meest invloedrijk in de Europese Unie?

Uit dit onderzoek uit juli 2020 blijkt dat Duitsland en Frankrijk plaats 1 en 2 innemen. Daarna volgt Nederland. Expert Rob de Wijk benadrukt wel dat invloedrijk niet per se bepalend en leidend is. Zo is Rutte bepalend geweest in de Turkije-deal, maar zegt De Wijk: ‘Iemand die als Mister No bekend staat in Europa, die kun je moeilijk een leider noemen.’

Oordeel

Ja, zeggen BNR's experts, Rutte is wel degelijk invloedrijk in de Europese Unie en die derde plaats lijkt hun zeker aannemelijk. Maar Rutte de invloed van Rutte, maakt hem niet per se leidend en bepalend in de Europese Unie.

Luister naar deze podcast voor de factcheck, de analyse én het oordeel!

Host

Geert Jan Hahn

Over Factcheck Europa

Geert Jan Hahn hoor je elke donderdag vlak voor 09:00 uur. Luister live in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/factcheckeuropa, Apple Podcast en Spotify of de BNR App.