Kan Nederland in tien jaar over op kernenergie?

Factcheck Europa2 sep '21 09:296 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Plasterk en Roos laten zich inspireren door Frankrijk in de jaren '70, waar volgens hen in tien jaar het elektriciteitsnet grotendeels overschakelde op kernenergie. De situatie in Frankrijk toen is echter totaal anders dan die nu in Nederland is, benadrukt oud-correspondent Stefan de Vries. De oliecrisis raakte het land hard en nood brak dus wet. Hierdoor was er vanuit de staat veel meer mogelijk.

Tegenwoordig zijn de veiligheidsvoorschriften voor een kerncentrale een stuk strenger, waardoor de bouw ook duurder is. Anders dan in Frankrijk, waar de energiemarkt grotendeels in handen van de staat was, is in Nederlands de energiemarkt open. 'In Nederland is gewoon de realiteit dat onder die omstandigheden geen marktpartijen zijn die graag willen investeren in kernenergie,' zegt klimaatwetenschapper Heleen de Coninck. Daarnaast zijn er nog andere factoren die de overstap op kernenergie lastig maken, zoals vergunningen, expertise en democratisch draagvlak.

Oordeel

In tien jaar overstappen op kernenergie? Haast onmogelijk zeggen onze experts. Er zijn te veel factoren die het proces vertragen. Tien jaar is gewoon te kort.

Luister naar deze podcast voor de factcheck, de analyse én het oordeel!

Host

Geert Jan Hahn

Over Factcheck Europa

Geert Jan Hahn hoor je elke donderdag vlak voor 09:00 uur. Luister live in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/factcheckeuropa, Apple Podcast en Spotify of de BNR App.