Heeft Nederland recht op 6 miljard uit het Europese herstelfonds?

Factcheck Europa30 sep 20216 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Image

Om de coronaschade te beperken heeft de Europese Unie het Next Generation EU fonds opgezet. Naast de al bestaande begroting, is er nog eens 750 miljard beschikbaar gesteld om de economie uit het slop te trekken en toekomstbestendig te maken. Om als lidstaat recht te hebben op de subsidie, moet je wel een plan inleveren. Iets wat Nederland nog niet heeft gedaan.

De subsidie wordt verdeeld over drie jaar. Het bedrag van de eerste twee jaar wordt onder andere bepaald door werkloosheid, inwonersaantal en sterftecijfers. Nederland heeft hier recht op 3.9 miljard. De subsidie voor het derde jaar wordt bepaald op basis van de daling in bruto binnenlands product. Hoewel dit nog moet worden vastgesteld, heeft de Europese Commissie hier wel al een verwachting voor uitgesproken: 1.8 miljard voor Nederland.

Oordeel

Waar. Als we de rekensom maken zit Nilüfer Gündogan er weliswaar zo'n 300 miljoen naast, maar dat is bijna niks in de Europese subsidiewereld. Nederland heeft naar verwachting recht op 5.7 miljard vanuit het Europese Corona Herstelfonds. Bijna 6 miljard dus.

Luister naar deze podcast voor de factcheck, de analyse én het oordeel!

Host

Geert Jan Hahn

Over Factcheck Europa

Geert Jan Hahn hoor je elke donderdag vlak voor 09:00 uur. Luister live in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/factcheckeuropa, Apple Podcast en Spotify of de BNR App.