Mag het Verenigd Koninkrijk een vonnis van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens 'corrigeren'?

Factcheck Europa21 okt 20216 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens is de hoogste instantie in Europa die kan oordelen over mensenrechtenkwesties. Dit doen zij op basis van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. Dit verdrag is ondertekend door alle 47 leden van de Raad van Europa.

De uitspraken van het EHRM zijn alleen bindend voor de lidstaat waartegen het vonnis is uitgesproken. Raab wil de wet zo aanpassen, dat het mogelijk wordt voor de Britse overheid een uitspraak te 'corrigeren' als deze niet naar wens is. Zo willen ze de invloed van Europa over het Britse nationale beleid beperken.

Oordeel

'Het is in ieder geval niet zo dat je op nationaal niveau kan zeggen: Wij gaan een uitspraak van het Europees Hof van de Rechten van de Mens overrulen,' zegt Jan-Peter Loof, vice-voorzitter van het College van de Rechten van de Mens en docent Staatsrecht en Mensenrecht aan Universiteit Leiden.

Luister naar deze podcast voor de factcheck, de analyse én het oordeel!

Host

Geert Jan Hahn

Over Factcheck Europa

Geert Jan Hahn hoor je elke donderdag vlak voor 09:00 uur. Luister live in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/factcheckeuropa, Apple Podcast en Spotify of de BNR App.