Ligt kernenergie in Brussel plotseling op tafel?

Factcheck Europa28 okt 20218 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Naar aanleiding van de stijgende energieprijzen kwamen de EU-leiders samen in Slovenië. In de persconferentie die hierop volgde zei Commissievoorzitter Ursula von der Leyen het volgende: 'We also need a stable source, nuclear, and during the transition, gas.' Hoewel ze slechts een paar woorden aan het onderwerp besteedde, zouden deze volgens De Telegraaf zorgen voor een 'kanteling' in het debat binnen de EU.

Het is duidelijk dat de EU op zoek moet naar een schonere energiemix. Omdat kernenergie nauwelijks CO2 uitstoot, zijn er lidstaten die pleiten voor een grotere rol. Onlangs schreven tien landen de Europese Commissie aan, om ervoor te zorgen dat kernenergie een groen label krijgt. Later sloot ook Nederland zich bij dit standpunt aan. Hoewel dit nog geen meerderheid oplevert, is er dus wel een kleine beweging te zien.

Oordeel

Volgens Europarlementariër Mohamed Chahim kwam kernenergie altijd al in de plannen van de Europese Unie voor: 'Kernenergie has never left the building.' De bewuste zin van Von Der Leyen zal de deur wellicht iets verder open zetten, maar sprake van een kanteling is er hierdoor niet.

Luister naar deze podcast voor de factcheck, de analyse én het oordeel!

Host

Geert Jan Hahn

Over Factcheck Europa

Geert Jan Hahn hoor je elke donderdag vlak voor 09:00 uur. Luister live in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/factcheckeuropa, Apple Podcast en Spotify of de BNR App.