Weigert Warschau alle hulp uit Brussel?

Factcheck Europa14 nov 20216 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Het grensgebied tussen Polen en Belarus is het toneel geworden van een politiek spel waarin de Wit-Russische dictator Aleksandr Loekasjenko de Europese Unie wil destabiliseren. Er worden duizenden vluchtelingen naar Minsk gehaald, om ze vervolgens onder militaire begeleiding de Poolse grens over te zetten. Polen is echter niet van plan deze mensen toe te laten en heeft de grens hermetisch afgesloten.

De vluchtelingen belanden hierdoor in een niemandsland, waarbij ze zowel de Poolse als de Wit-Russische grens niet over kunnen. Omdat niemand het grensgebied mag betreden, is grotendeels onduidelijk wat er precies afspeelt. Experts zijn het erover eens dat de situatie in strijd is met de mensenrechten en dat er snel iets moet gebeuren.

Oordeel

Het klopt inderdaad dat Warschau tot nu toe alle hulp vanuit Brussel weigert. 'We hebben een verzoek gedaan bij de Poolse autoriteiten om die grenszone te mogen bezoeken, maar dat is geweigerd,' zegt Europarlementariër namens de PvdA Thijs Reuten.

Luister naar deze podcast voor de factcheck, de analyse én het oordeel!

Host

Geert Jan Hahn

Over Factcheck Europa

Geert Jan Hahn hoor je elke donderdag vlak voor 09:00 uur. Luister live in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/factcheckeuropa, Apple Podcast en Spotify of de BNR App.