FactGurus
FactGurus

FactGurus

Uitspraken, beloftes en voorspellingen vliegen je om de oren. In de FactGurus-podcast gaan we op zoek naar aantoonbare feiten achter een uitspraak met als doel de vraag "klopt dit wel?" te beantwoorden. Host: Frank Leeman.

Elon’s kern onzin?

Elon Musk was midden December te gast bij een podcast van ‘the Babylon Bee’, een satirisch web magazine in de Verenigde Staten. In de podcast doet Musk de bewering dat “Rondom een kern centrale een groot gebied onbewoond blijft omdat niemand er wil wonen. Als je dat gebied vol zou leggen met zonnepanelen, dan levert dat meer stroom op dan de kern centrale zélf”. Met hulp van Professor Turkenburg, Professor Blok, en Joannes Laveyne rekenen we een aantal verschillende aannames door om te kijken of we Elon op onzin kunnen betrappen.

Is een kwart van de 15 jarigen écht bijna analfabeet?

Een hardnekkige one-liner; "25% van de 15 jarigen is laaggeletterd, of is functioneel analfabeet". De afgelopen maanden op meerdere plekken te horen geweest, zoals bij Geert Wilders tijdens de algemene politieke beschouwingen. Maar ook begin december kwam deze quote weer vaker voorbij na de waarschuwing van de onderwijsraad voor een kansenongelijkheid in het onderwijs veroorzaakt door privé bijles. Waar komt het getal vandaan en gaat het echt zo slecht met het Nederlandse onderwijs?

Corona is de gevaarlijkste kinderziekte die rondgaat

Bij tv-programma OP1 was op 30 november een vader te gast die zijn kinderen meenam naar Wenen om ze daar in te laten enten omdat “Corona de gevaarlijkste kinder infectie ziekte” zou zijn “die momenteel rondgaat”. Ook aan tafel bij OP1 zat op dat moment virologe Anne Wensing, die dit statement bekrachtigde toen ze daar onverwacht om gevraagd werd door een van de hosts van het programma. Wat zeggen de cijfers? Is Corona zo gevaarlijk? Hoe vergelijkt het zich met het Rota virus, het RS virus of bijvoorbeeld waterpokken?