Krijgt een op de drie coronapatiënten een hersenaandoening?

FactGurus4 mei 20215 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Het onderzoek vergeleek ongeveer 230.000 Covid-patiënten met 100.000 influenzapatiënten en een groep van ongeveer 230.000 luchtweginfectie-patiënten, en vond dat in de Covid-groep ongeveer 33 procent van de patiënten een psychische of neurologische diagnose kreeg tot 6 maanden na het doormaken van corona. En bij de verschillende aandoeningen waren de risico’s binnen de Covid-groep hoger dan bij de andere groepen.

De belangrijkste kanttekening hierbij, in context van de '1 op 3'- claim, is dat zeven op de acht patiënten (87 procent) reeds eerder een diagnose had gekregen voor een neurologische of psychische aandoening, dus voordat ze besmet raakten met het coronavirus. Voor slechts één op de acht patiënten was de diagnose een nieuwe diagnose. Kortom: voor ongeveer 4 procent van de Covid-groep was de betreffende hersendiagnose een nieuwe diagnose.

Patiëntendossiers

Een andere belangrijke kanttekening is dat het onderzoek een datastudie was, waarbij de onderzoekers toegang hadden tot de patiëntendossiers van 81 miljoen Amerikanen. In die patiëntendossiers zitten ook vaak tijdelijke of incomplete diagnoses, als gevolg van de werking van het Amerikaanse verzekeringssysteem. Dat zorgt voor verdere ruis in de dataset - een vermelde ziekte in de data hoeft niet daadwerkelijk de definitieve diagnose te zijn.

Luister terug | Risico op trombose groter bij vliegreis naar Rhodos dan bij coronavaccin

Het onderzoek maakt duidelijk dat er verschil zit tussen de Covid-groep en de controlegroepen. Het bevestigt eerdere geluiden en onderzoeken dat er neurologische en/of psychische gevolgen kunnen zijn van het doormaken van corona, en dat er grotere groepen patiënten met neurologische of psychische klachten zouden kunnen zijn dan bij (zware) griep of andere luchtweginfecties. Maar in hoeverre Covid voor de verschillende aandoeningen echt de oorzaak is, blijft ondanks dit onderzoek onduidelijk. Een kans van één op drie is in ieder geval veel te ongenuanceerd opgeschreven door de onderzoekers en diverse media.

Met dank aan doktermedia.nl.

Meer informatie

The Guardian

Doktermedia.nl

De Volkskrant

The Lancet

Host

Frank Leeman

Over Factgurus

Frank Leeman hoor je elke dinsdag vlak voor 09:00 uur. Luister live in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/factgurus, Apple Podcast en Spotify of de BNR App.