Slurpt Crypto energie?

FactGurus11 mei 20216 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

"Dat ligt iets genuanceerder" zegt Tobias Oudejans, woordvoerder bij DNB. Sinds 2020 moeten ook de aanbieders van cryptocurrencies, de platformen waar je fiat geld en euro's kan wisselen, voldoen aan de Europese wetgeving rondom goed poortwachterschap zoals de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. "Zij moeten zorgen dat criminelen geen toegang krijgen tot het financiële systeem." Wanneer je crypto's hebt, en je wil dat die omgezet in euro's op je bankrekening gestort worden, dan moet je via een dergelijk platform. Al die platforms zullen van die klanten de identiteit bevestigen en hun best doen te achterhalen waar het geld vandaan komt, zoals ook banken en conventionele beleggingsplatformen dat moeten.

Door op te schrijven dat er geen toezicht is op witwassen via crypto, informeert dhr Rottinghuis de lezer verkeerd, concludeert Frank Leeman.

In deze week vol met crypto nieuws was daarnaast op de website van Syb Wynia een artikel van de hand van Eduard Bomhof, professor in de Economie te lezen. Het artikel, met de titel "Cryptocurrencies: gevaarlijk voor mens en milieu" stelt dat cryptocurrencies gevaarlijk zijn voor het milieu omdat ze electriciteit slurpen.

"Maar dat klopt niet helemaal", zegt Bram Bosch, Blockchain expert bij Deloitte Digital Risk Solutions. "er zijn verschillende consensus methodes, de methodiek achter het up-to-date houden van de blockchain. De meest bekende is proof of work, waarbij werk geleverd moet worden, om een beloning te krijgen (mining), en dat werk kost energie". Maar andere proof of work blockchains verbruiken 10 tot 100 keer minder energie, terwijl ze (min of meer) dezelfde techniek gebruiken. In het geval van Bitoin is het vooral dat de populariteit zorgt voor het hoge energie gebruik, veel partijen willen graag een Bitcoin verdienen, en daarom zijn er veel mining computers aan het werk. "Maar de Bitcoin blockchain zou, los van de veiligheidsrisico's, bij wijze van spreken ook op 1 computer kunnen draaien." zegt Floris van Lieshout, Manager in het blockchain team van Deloitte Digital Risk Solutions. "het komt puur door de populariteit".

Een andere populaire blockchain is die van Ethereum, die momenteel evenveel elektriciteit gebruikt als Hongarije. "Ethereum gaat in het komende jaar over op het zeer energie zuinige proof-of-stake, wat grofweg 1000x minder energie gebruikt dan proof-of-work" vertelt van Lieshout. "Bij proof-of-stake geef je munten, in dit geval Ether, aan je computer en dat bewijst dat jij je best zal doen goed met de Blockchain om te gaan. Want als bewezen wordt dat je niet te vertrouwen bent als 'staker' dan ben je je munten kwijt." De minimum inleg om te kunnen 'staken' is 32 ether, momenteel ongeveer 120.000 dollar. In ruil voor het bijhouden van de Blockchain, en het vastzetten van je munten, krijg je rente op je inleg. "Dus als je meer wil verdienen, schakel je niet extra computers in, maar dan moet je meer munten inzetten". De computer die nodig is om te 'staken' kan een gewone computer zijn, met een energie verbruik van een paar watt per uur, in plaats van kilowatts per uur.

Als we kijken naar de top 10 crypto currencies, dan zijn 3 van de blockchain projecten (Cardano, Polkadot, en dan rekenen we Binance coin BNB ook mee) reeds proof-of-stake, en binnenkort dus ook Ethereum, verreweg de grootste na Bitcoin. 4 van de tien. Dat wil niet zeggen dat alle overige 6 coins wél energie slurpen. Een project als Ripple (de nummer 5) heeft al z'n coins al in omloop, daar wordt niet meer gemined, en Monero en Litecoin verbruiken vele malen minder energie dan Bitcoin.

Op de vraag wat de conclusie kan zijn op de stelling dat cryptocurrencies veel energie slurpen, zegt Bram Bosch; "de crux van het antwoord zit hem erin dat het op dit moment voor een groot deel misschien wel zo is, maar het is niet fundamenteel zo dat cryptocurrencies veel energie nodig hebben".

Meer informate

Cryptocurrencies: gevaarlijk voor mens en milieu

Onbegrijpelijk dat handel in bitcoin vrij spel krijgt

Cryptocast, wekelijkse podcast over cryptocurrency

Over FactGurus

Frank Leeman hoor je elke dinsdag vlak voor 09:00 uur. Luister live in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/factgurus, Apple Podcast en Spotify of de BNR App.